OO PDP GRADIŠKA ODRŽAO VEČERAS U NOVOJ TOPOLI JAVNU TRIBINU

Stranke Saveza za promjene spremne su da nastave dalje sa protestima ukoliko vlast u Republici Srpskoj ne ispuni zahtjeve od 14.maja, rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović na večerašnjoj javnoj tribini PDP-a – “Srpska mora bolje”, održanoj u Novoj Topoli.

pdpnt2

“Stranke Saveza za promjene su zajedno s građanima odlučile da kažu dosta je ali i da pruže priliku vladajućim u Republici Srpskoj da radi na ispunjenu zahtjeva u narednim sedmicama, a u slučaju ih ne ispune opozicija će se okupiti i još snažnije, na miran i demokratski način, tražiti da se sasvim legitimni zahtjevi građana ispune”, naglasio je Borenović. Na pitanje novinara, da li će se odazvati pozivu predsjednika Republike Srpkse na razgovore u vezi sa odlukom o objavljivanju rezultata popisa u BiH, Borenović je rekao da još nije dobio nikakav poziv. “Jasno smo rekli da su bespotrebni sastanci kod predsjednika Republike u ambijentu u kome se stvara neka vrsta političkih tenzija ali u slučaju da bude određenih zahtjeva za sastancima sa ključnim ljudima iz Republike Srpske u Savjetu ministara BiH nemamo ništa protiv da do toga dođe”, istakao je Borenovi te naglasio da je odluka o objavljivanju popisa vrlo nekorektana prema Republici Srpskoj. Prema njegovim riječima, ključno je pitanje šta sad može da uradi Republika Srpska ako je tačno da je 2012. ili 2013. godine učinjen prenos nadležnosti po kojem je popisna građa sada u vlasništvu Agencije za statistiku BiH i da li je moguće da Republika Srpska izuzme svoju popisnu građu i da objavi popis po metodologiji za koju Srpska smatra da je ispravna, kako je to najavio Dodik.

pdpnt3

Srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, koji je takođe prisustvovao tribini ove stranke u Novoj Topoli, rekao je da nema ništa protiv da kao član Predsjedništva BiH, još jednom ode na razgovor kod predsjednika Dodika iako smatra da bi sada sastanak trebalo da bude održan kod njega. “Poziv na sastanak još nije stigao, a prije njega je potrebno sagledati šta je mogući izlaz u vezi sa popisom. Najbolje bi bilo da direktor Aagencije za statistiku BiH povuče svoju odluku i da se donese Zakon da se do kraja godine produži rok za objavljivanje popisa i da u tom periodu bude postignut kompromis”, naglasio je Ivanić.

pdpnt

Predsjednik Opštinskog odbora PDP Gradiška, Milan Švraka, rekao je da je javna tribina u Novoj Topoli bila prilika da građani od najodgovornijih ljudi u politici dobiju odgovore na pitanja u vezi sa trenutnom političkom situacijom u BiH, Republici Srpskoj ali i u samoj opštini Gradiška. Švraka je rekao da će PDP, zajedno sa ostalim strankama iz Saveza za promjene, ponovo podržati kandidaturu aktuelnog načelnika opštine Zorana Latinovića iz SDS-a, od koga su prusutni na javnoj tribini, kako je naveo, mogli da čuju koja je to politička platforma koja će omogućiti daljnji razvoj opštine. Latinović je rakao da je skoro pa izvjesno da će on biti kanadidat za načelnika opštine Gradiška, te da očekuje da će stranke Saveza za promjene uskoro utvrditi i kandidatske liste za odbornike, jer, kako je naglasio, osim cilja da ponovo bude izabran za načelnika žele i da imaju stabilnu većinu u lokalnom parlamentu. Zbog nefunkcionisanja Skupštine opštine  i neusvajanja budžeta opštine za ovu godinu, a samim tim i predviđenih sredstava za naredne izbore, lokali izbori u Gradišci, kao i u još nekoliko opština u BiH, sporni su u ovom trenutku, rekao je Latinović. Ipak, Latinović je naglasio da očekuje da će do 1. jula Okružni sud u Banjaluci, na osnovu prijedloga Ministarstva lokalne uprave i samouprave i na bazi zahtjeva opštine Gradiška donijeti prijevremenu mjeru o budžetu za 2016. godinu, u kojem će biti planirana i sredstva za predstojeće lokalne izbore.

Javnoj tribini PDP-a ”Srpska mora bolje” prisustvovalo je oko 500 mještana Nove Topole.

Komentariši