OPREZ – CVJETA AMBROZIJA!

fazanusa1Iz godine u godinu, raste broj pacijenata koji imaju alergijske reakcije na polen ambrozije, ali i na druge alergene iz prirode. Procjenjuje se da je oko 10 stanovništva alergično na polen ambrozije. Upravo ovaj period je veoma neugodan za alergičar, zbog cvjetanja ove korovske biljke i oslobađanja poelna koji izaziva reakciju. „Najkritičniji period je od polovine avgusta do sredine oktobra, upozorava dr Gordana Ilić Božić, pneumoftiziolog i dodaje da su najčešće manifestacije alergijske upale nosne sluznice, zatim suzenje i svarb ociju, kasalj. Osim uobičajenih simptoma, mogu se javiti i na koži u vidu crvenila i svraba, te promjena u digestivnom sistemu. Obaveza suzbijanja i uništavanja ambrozije regulisana je republičkom Odlukom iz 2007. godine. Prema ovoj Odluci, za čije provođenje su nadležni Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i inspekcijske službe, kazne su izuzetno visoke: od 700 KM za fizičko lice, do čak 5 000 za pravne subjekte. U okviru redovnih aktivnosti, kontrolu suzbijanja i uništavanja ove biljke provodi Komunalna policija, koja je od jula do danas izdala oko 20 rješenja za uređenje površina. Kazne za neizvršenje rješenja se kreću od 100 do 500 KM. Na nivou Opštine u toku je izrada Odluke o komunalnom redu, koja će regulisati i ovu oblast.Ona bi se u formi Nacrta uskoro mogla naći pred odbornicima na jednom od narednih zasjedanja opštinskog parlamenta. Za alergičare je najbolja preventiva izbjegavanje boravka na otvorenom, posebno u periodu kada je koncentracija polena veoma visoka, ujutro od 5 do 10 časova.Savjetuje se češće presvlačenje, pranje kose, osvježavanje stambenih prostora i obavljanje poslova u periodu nakon kiše, kada je koncentracija polena najmanja.

(info+)

Svake godine upozoravam na ambroziju u Topoli i bez obzira na zakonsku obavezu nitko se i ne osvrće na taj ekološki problem Topole i Opštine, kao i niti bilo kojim drugim ekološkim problemom. Očito je problem u samoj svijesti o veličini opasnosti koje nam prijete, a i činjenice da nemamo nikoga ko je zainteresovan da probleme počne da riješava. Prethodna vlast nije imala vremena, a i ova danas je u velikim poslovima oko vlastite sudbine?

(Miro)

Jedan komentar na “OPREZ – CVJETA AMBROZIJA!”

  1. slazem se miro. nikog nije briga .radije i vlastitu djecu kljukaju tabletama umjesto da nesto poduzmu.
    svi mi trebamo poci od sebe.iskorjeniti na svom zemljistu ali ne tako sto cemo zapaliti i napraviti gore.
    imamo pogresnu naviku kod obrade zemljista. mislimo kad smo posijali i ubrali vise ne moramo da iskorjenjujemo korov.i tako nastaju veci i veci problemi.ako ja iskorjenim na svojoj zemlji a moj komsija pusti da se razmnozava ambrozija i vjetar raznosi sjeme po svuda ,onda je moj trud uzalud.kako da natjeram mog komsiju da shvati da nam oboma cini stetu.?

Komentariši