Oprez:Led rasvjeta

cebtrumled

Da je led rasvjeta prilika da se uštedi na računima za struju je nedvojbeno dobro riješenje.
Led rasvjeta za istu jačinu svjetla troši i do 10x panje struje. Bitno je da ta rasvjeta po deklaracijama proizvođača traje i 8 godina pa investivija u led sijalice se isplati brzo iako su sijalice skuplje od klasičnih sijalica i 5-6 puta. Sve ovo stoji dok ne krenemo u trgovinu da kupimo takvu rasvjetu.

Na tržištu Republike Srpske se pojavljuju nekoliko uvoznika ove rasvjete i tu nastaje problem. Dok postoje rasvjetna tijela poznatih proizvođača postoje i ona rasvjetna tijela koja su proizvedena ko zna gdje i u kojim uslovima i od kakvih materijala.

Odlučio sam da zamjenim dosadašnje sijalice sa led sijalicama i krenuo u kupovinu u “Centrum”. Slušao sam komentare nekih kupaca koji su kupili sijalice i tvrdili da su lošeg kvaliteta i da poslije nekoliko dana ili sati prestaju da svijetle. Uzao sam tada jednu sialicu za kuhinju gdje najviše se koristi od 13w koja daje svjetlost kao od 150w. Poslije nekoliko mjeseci rada i još uvijek svijetli odluka da kupim još neku i uputim se u “Centrum”. Izaberem panel 18w za plafon mjesto lustera i radi opreza samo još jednu sijalicu 7w.

Panel rasvjeta je trajala čitavih 5 dana i prestala da svijetli i 39 KM se pokazao kao bačen novac, sijalca je uspijela da dočeka i pun mjesec i koji dan više i ona prestala da svijetli još 8 KM bačenih. Tad sam se zainteresovao da vidim šta sam kupio. Na pakovanju panela tražim naziv proizvođača, adresu i bilo kakav podatak što bi ukazalo ko je proizvođač. Nikakvih podataka osim naljepnice na kojoj piše da je dobavljač trgovina iz Hong Konga. Niti imena proizvođača, niti web adrese, ništa.

Iz ovoga se da zaključiti da je proizvod nekvalitetan što je uvoznik morao da zna i da je vođen lakom zaradom zanemario kvalitetu, valjda i sam je očekivao barem duži vijek trajanja. Naravno nisam sačuvao račun i nisam reklamirao loše proizvode. Led rasvjeta je svuda oko nas i to je dobro rješenje ali pod uslovom da se pazi na marku proizvoda što garantuje kvalitet i trajnost.

Komentariši