Opština dobila novi sajt

Kao svakodnevni korisnik informacija sa sajta, a u vezi sa Topolom i bitnim vijestima za građane koje bi bile interesantne za sajt Topole od prije nekoliko dana ugledao sam na novo dizajniran sajt u Word Pressu. Tema modernija iako neprikladna za vrstu sajta, ali naručilac bira i plaća pa rekoh ok.

I onda iznenađenje, pošto sajt je rađen tehnologijom Responsive, to jest njegov izgled treba da se prilagodi tehnologiji kojom se otvara računar, tablet, mobilni itd, očekivao sam da će na mom računaru biti onako kako bi se očekivalo, ali nije.

Na računaru koji ima praugaoni monitor odprilike izgleda uredu, iako još nije dotjerano i rekoh dešava se momci će to uredit? Međutim na monitoru kvadratnom ne izgleda baš sjajno ili bolje reći još ne izgleda, što vjerujem da će riješiti kada bude uočen problem, a možda i ovaj tekst dođe do onih koji su to radili.

opstinas2

Dok su ove greške normalne i očekivane ono što me je ponukalo da ipak nešto kažem o ovome je brzina kojom se sajt otvara. Očito da programeri nisu imali u vidu da je sajt hostovan na serveru koji ima problema sa brzinom pristupa. Mjerio sam nekoliko dana brzinu pristupa i s tim u vezi gubitke paketa. Ping je prosječan oko 1600 ma i kreće se od 890 ms do čak 2600 ms uz gubitke paketa od 19% do 32% što je uzrok da u pojedinim periodima dana sajt se sporo otvara, dodatno otežano činjenicom da je izabran Word Press koji je poznat po tome da je zahtjevan i traži snažnije servere.

pingog

WP je poznat i po tome što je veoma često meta napada zvanog Brute Force koji dovode do slabljenja performansi servera i uz povećanu posjetu može da dovede do sporog otvaranja stranica.

Primjestio sam i link na www.poslovnazona.com koji je sajt Agroindustrijske zone Nova Topola koji je ostao u naslijeđe ovoj vlasti, ali oni kao da neznaju šta bi s njime pa tako zadnja izmjena čini se da se desila 12.07.2012. Sajt bi trebao da bude mjesto informacija za sve zainteresovane, kada svrate da vidi šta se dešava oko realizacije ovog projekta. Posjetioci sajta mogu na osnovu viđenoga da zaključe da se ništa ne događa.

Kao posjetioc sajta očekujem da se uočeno riješi, a radi ozbiljnosti institucije čiji je sajt.

Miro Ugrenović

Komentariši