Opština Gradiška u suficitu 40 hiljada KM

Kada završite godinu u suficitu to znači da su vaši prihodi bili veći od rashoda i to je dobro.
Nije dobro ako se zna da praktično nije bilo ulaganja u tom periodu, hvaliti se načelniče nemaš s čime. Znam ja da se ti ne razumiješ u ovakvu vrstu ekonomije, a savjetnik je duboko zašo u godine i najvjerovatnije pati od demencije kao i svi tih godišta.

U prošloj godini najveći uspijeh je bio po načelniku što dospijeli dug su vratili novim zaduženjem i još dodatno se zadužili za 6 miliona maraka. Aferim na uspijehu, prije bih rekao da miriše na neuspijeh, jer ako niste u stanju da vratite dug od svojih prihoda, zadužite se da bi vratili dug i još dodatno se zadužite da bi predizborna obećanja makar zamaskirao onda je to neuspjeh i to kakav.

Ajd što se tiče discipline, niste imali pa niste trošili osim nešto oko proslava a bilo ih je. Naplatili ste više od građana, pa sad očito da građani kriju pare, sad je do vas da smislite kako da ih dodatno presvučete.

I naravno ne može bez zaključka da s obzirom u kakvim je govnima okruženje što je teza vođe klana a mi smo na vrhu toga brda, ostvareni suficit ohrabruje što će reći da su dobro radili ali što se konkretni rezultata tiče njih ne pokaza.

Ova godina je ključna, za njih izbori i razvojni ciklus, kako razvoj sa ostvarenim suficitom teško da nešto može napraviti.
Da vidimo kako i ušta?

Agro zona Topola treba da dobije prečistač otpadnih voda, ovo je već nekoliko puta najavljivano pa po sistemu koji vrijedi valjda će?
Ko to finansira?
USID za one koji ne vole skraćenice u pitanju je američka vlada i pomoć narodima BiH, koja je zaslužna za mnoge projekte.

Sportska dvorana Gradiška, megalomanski projekat SNSD-a, 2,5 miliona i ko to treba da finansira?
Državna razvojna agencija Slovenije i sredstva opštine s obzirom da su suficitu 40-50 hiljada maraka, nisu u stanju još da preračunaju, u toku je, znači sa toliko i nešto sitno kredita kojeg oni neće vraćati pa ih nije briga za to, ide dok ide.

Počet će rekonstrukcija vodotornja u ovoj godini, valjda će samo vrpcu presjeći da se vidi da je započeto ili možda se pojave donatori, vidjet ćemo.

Možda bude i nova rasvjeta, led i da vidimo ko treba da se isprsi za tu investiciju.
Državna razvojna agencija Slovenije sa oko 2 miliončića, nema veze važno da daju pare, sa parami si sve bez para ništa.

Obilaznica oko Gradiške jer ima obećanja da bi mogao most da padne, mislim da zavisi od izbora i nekih promjena?
Ko to treba da plati?
Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

Opet prečistači i kanalizaciona mreža u predgrađu, Topoli to ne treba jer su svi u Topoli zabili cijev pocinčanu 6″ u septičku i 40 godina ne čiste septičke, korisno i zdravo i odvod direktno u crpilište u Gradšci, spada u inovacije.
Ko to plaća? Ambasada Švajcarske, bravo za švajcarce.

Ove investicije su program rada Načelnika iako mi je ovaj program poznat nekih 15 godina al prizna mu se ako ga ostvari s tim prije što taj program planira ostvariti s grbače Europske unije i drugih naših neprijatelja, a 6,5 miliona nije za baciti.

Evo i doprinos ekonomske naučnoj misli “Grantovna sredstva su naša velika šansa, jer se ulaganja samo vlastitih sredstava sporo vraćaju….”. Ako ulažeš pametno ulaganje će se vratiti, ako to radiš suprotno ekonomskoj logici trebat će ti krediti za sledeći reprogram.

Evo još jednog potrošača, razvojna agencija, nije Alorg ali je slično, ne znam jel već imaju plan destinacija koje će posjetiti u sledećem periodu, Japan i Kinu obavezno staviti na spisak. Obavezno vidjeti kako su to oni uspjeli i to na licu mjesta.

Naravno Adžiću uspostaviti sa svima saradnju Europskim i svjetskim institucijama da se ogrebemo jer sami nismo u stanju ni smeće očistiti. Svidio mi se i tvoj prijedlog od prije 5-6 godina da se Rusi dovedu u u Agro zonu pa mislim da je vrijeme za to, a ti bi mogao da budeš taj koji će ih dovesti jer ste u vrlo dobrim odnosima kao vladajuća partija. Možda nam doniraju za koji projekt, ako fali ideja raspiši konkurs za ideje.

I napokon priznanje što svako zna da političari ne mogu otvarati radna mjesta, osim naravno za svoje članove i to na teret narodne grbače, nego da mogu stvoriti uslove za to, kao povoljno političko okruženje, stabilan poreski sistem bez svakodnevnih novih nameta, olakšica itd, a ulagačima i investitorima su manje bitni autoputevi i granice. da bi firme kao ta nesretna “Kalcedonija” otvorila tih 400 radnih mjesta, stalno dolazi, a nikako da stigne i na kraju šta bi sa godinama najavljivanim sredstvima Vlade RS za Agro zonu i kolika su opštinska ulaganja bez kredita ili ste samo trošak?

Naravno o Farmlandu nećemo, nismo mi kinezi pa da kužimo stvari, a i onako je izborna godina, teme koje uznemiravaju pod tepih.