OPŠTINA NIJE VRATILA KREDIT VEĆ 2,2 MILIONA EURA PRENIJELA NA “VODOVOD” ?

Član Savjeta za privredu Opštinskog odbora SNSD-a Gradiška Milenko Pavlović rekao je da predstavnici vlasti u Gradišci iznose pogrešne podatke o visini vraćenih kreditnih zaduženje opštine, imajući u vidu da je ova lokalna zajednica kreditne obaveze po projektu za vodovod i kanalizaciju od 2,2 miliona evra prenijela na komunalno preduzeće “Vodovod”.
To praktično znači da se za taj dio zaduženja opština nije rasteretila, jer je “Vodovod” javno preduzeće koje je osnovala Skupštine opštine Gradiška – rekao je danas na konferenciji za novinare u Gradišci Pavlović, koji je i nosilac liste SNSD-a na predstojećim lokalnim izborima u tom gradu.

Prema njegovim riječima, u zadnje tri godine cijena vode za stanovništvo porasla je za 35, kanalizacije za 50 odsto, a “Vodovod” se dodatno kreditno zadužio za 1,6 miliona KM za igradnju vodovoda u Mašićima, Jurkovici i ostalim potkozarskim selima, te Kozincima, Lamincima i Bistrici.

Za svaku pohvalu je izgradnja vodovoda u ovim selima, ali ono što je sporno u ovom projektu je mali broj priključaka domaćinstava, pa se postavlja pitanje da li će se sa tako malo priključaka moći isfinansirati otplata kredita – rekao je Pavlović i dodao da je u posljednje tri godine vodovod zaposlio 20 novih radnika.

Govoreći o funkcionisanju “Toplane” u Gradišci, Pavlović je naveo da je, prije prepuštanja ovog komunalnog preduzeća prvatnoj firmi, 2011. i 2012. godine mjesecima rađen projekat prelaska toplane sa mazuta na biomasu.

Kreditom od Evropske banke za obnovu i razvoj trebalo je da se izvrši kompletna rekonstrukcija kotlova i svih pogona u toplani i dijela toplovodne mreže, a dogovorena je i donacija od dva miliona evra od švedske organizacije SIDA. To je palo u vodu, jer su tada predstavnici nove opštinske vlasti smatrali da su to megalomanski projekti i odlučili da toplanu ustupe privatnom preduzeću, koje je u toplanu ugradilo nekvalitetnu opremu i time dovelo njenu funkcionalnost u pitanje – naveo je Pavlović.

On je naglasio da je na opštinu, odnosno stanovništvo, prenesena obaveza vraćanja dugova toplane, a da je pri tom cijena grijanja ostala ista i pored činjenice da je u momentu preuzimanja toplane od privatnika biomasa bila pet puta jeftinija od mazuta, a sada je jeftinija tri puta.

Potpredsjednik OO SNSD-a Gradiška Ognjen Žmirić rekao je da je cilj današnje i narednih konferencija za medije gradiškog SNSD-a da upozanaju građane o važnim činjenicama funkcionisanja lokalne uparave, budžetskim finairanjem i aktivnostima komunalnih preduzeća.

On je dodao da konferencije za medije organizuju jer već skoro dvije godine ne funkcioniše Skupština opštine Gradiška, na kojoj bi odbornici SNSD-a mogli da iznesu stavove o važnim pitanjima za funkcionisanje lokalne zajednice.

izvor:mojagradiska

Jedan komentar na “OPŠTINA NIJE VRATILA KREDIT VEĆ 2,2 MILIONA EURA PRENIJELA NA “VODOVOD” ?”

  1. Veoma mi je žao što moram reći da me ova priča podsjeća na: https://www.youtube.com/watch?v=6rF3lALkbkE pjesmu, trla baba lan da joj prođe dan, dakle, kako govornici nemaju niti malo iskrenosti, da kažu, koji kreditni haos su ostavili ovoj sadašnjoj opštinskoj strukturi na čelu sa Načelnikom gospodinom Zoranom Latinović. Dok građane Opštine Gradiška ispunjava radost zbog postignutih rezultata, nadahnuti nadom i ubjeđenjem da je ovo samo početak, jer dugovi se moraju vratiti, stoga nema mjesta nasilnicima koji bi zbog svojih ličnih interesa to domaćinsko ponašanje Načelnika gospodina Latinović Zorana pomjerili u zaborav. Što se tiče član Savjeta za privredu Opštinskog odbora SNSD-a Gradiška, gotovo sam siguran da iznosi irelevantne detalje, koji su usmjereni ka njihovoj jadnoj predizbornoj kampanji, gdje bi mu bilo bolje da je kao čovjek iznio razloge njegovog brzog odlaska iz IRB-a, jer smo bili svi ponosni što je osoba iz Gradiške zauzela tako visoku funkciju, nego što priča paušalno o energetskim detaljima u toplani Gradiška. Da nije komično bilo bi smiješno, dakle, držati opštinu Gradiška u blokadi, rekao bih cijelu vječnost, i sada pametovati i pričati o nekakvim propustima. Bilo kako bilo, građani su sva ta nasilništva koja su bila potpomognuta aktuelnim REŽIMOM stojički izdurali, i eto nasilnici su konačno podvijenog repa dočekali legalni put da “preuzmu” Lokalnu vlast u opštini Gradiška, naravno ako to bude volja građana birača. Živi bili pa vidjeli,Dimitrije Grčić

Komentariši