“Opštinama otimaju prihode i nadležnosti”

Vlada Republike Srpske u kontinuitetu već tri i po godine nakon proteklih lokalnih izbora sistematski prebacuje teret ekonomske krize na lokalne zajednice, sa jasnim ciljem da se oni koji drže vlast na lokalnom nivou okrive kao nesposobni, istaknuto je nakon Konferencije lokalne samouprave Srpske demokratske stranke. Tvrde da tome u prilog ide i usvojeni Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, protiv kojeg su ustali čak i pojedini SNSD-ovi poslanici.

Mnoge opštine koje planiraju prihode od taksi na posječeno drvo i drvne sortimente u svojim budžetima ostaju uskraćene za te prihode, kažu u SDS-u. Nekoliko lokalnih zajednica zbog toga je već pokrenulo sudske sporove sa „Srpskim šumama“.

„Prosječna opština koja ima oko 50.000 stanovnika, na osnovu različitih taksi usmjeri prema budžetu Republike Srpske oko 30 miliona KM, isključujući PDV, a od toga se lokalnoj zajednici vrati svega oko 1,5 miliona KM”, naveo je Milan Milićević, načelnik Teslića.

Nacrtom zakona o lokalnoj samoupravi, čije su loše strane uočili i pojedini poslanici SNSD-a, nadležnosti lokalnih skupština prenose se na nivo Vlade Republike Srpske, jer član 149. predviđa da Vlada raspusti lokalne parlamente kada joj se prohtije, čime se grubo narušava izborna volja biračkog tijela, istakli su u SDS-u.

„Gradiška je dobila odbijenicu od Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske i u Vladi očigledno nema ni 260.000 KM da bi se pomogla izgradnja infrastrukture u agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli, gdje smo posljednje tri godine uspjeli da privučemo 15 novih investitora koji ću uložiti 45 miliona KM u svoje pogone i zaposliti 630 novih radnika, pa ako nema para za to, za šta onda ima?“, upitao je načelnik Gradiške Zoran Latinović.

(BN)

Komentariši