Organizacije ne uspjevaju implementirati osnovne sigurnosne alate za cloud

Bitglass je izbacio izvješće u kojem se može vidjet da industrija i dalje čini izniman zaokret prema cloudu, ali sigurnost u njemu im i dalje nije prioritet. Jer, iako 86 posto organizacija koristi cloud bazirane alate, samo njih 34 posto je implementiralo SSO (single sign-on), jedan od temeljnih alata za sigurnost u cloudu.

Ukupno, Bitglass je istražio situaciju u čak 138 tisuća kompanija diljem svijeta kako bi usporedio situaciju u 2014. i 2019. pa donio zaključke o tome koliko se napreduje. Po pitanju prihvaćanja clouda iznimno, po potanju sigurnosti baš i ne. Ukratko, temeljna boljka IT sektora ostaje ista, organizacije odbijaju trošiti na sigurnost te radije riskiraju.

Istraživanje nije otkrilo samo to već i da Amazon Web Services koristi 43 posto organizacija, što je 23 posto više nego u 2018. Kad se pak govori o aplikacijama u cloudu, 79 posto organizacija koristi Microsoft Office 365, njih 62 posto Slack, a Google je izgubio korak jer G Suite koristi 33 posto organizacija. Ali, priča o sigurnosti je ipak na prvom mjestu. Ili, priča o nesigurnosti.

Većina promatranih organizacija niti ne koristi enkripciju kako bi zaštitila podatke, a oni koji to čine koriste se alatima koje im omogućava poslužitelj usluga. Stoga, jasno se daje do znanja, poslužitelji ipak moraju omogućiti sve u jednom i uz bezbrižnost osigurati i jednostavnost.

Kad se tako ponašaju IT stručnjaci, odnosno velike organizacije, jasno je da još uvijek ne postoji dovoljna volja za promijeniti stvari na bolje, barem kad se radi o sigurnosti. Ali, već prvi hakerski napad promijeni stavove svih onih koji s velikom mukom gledaju na ulaganje u sigurnost. Samo, kad se hakerski napad uistinu dogodi, najčešće je prekasno. Pa, bolje je kao kompanija biti među onih 34 posto koji se trude nego među onih 66 posto koji se nadaju da im ništa u konačnici neće biti jer su se odlučili uštedjeti pokoji novčić…

ict