Ovisnost o internetu

INTERNET danas olakšava život, ali može dovesti i do velikih problema. Vrlo lako, a da toga nije ni svjestan, čovjek može postati ovisan. Najviše su ugrožena djeca koja sa svojim vršnjacima u nekim slučajevima komuniciraju isključivo online.
Simptomi problema su jasno vidljivi i roditelji ih mogu prepoznati. Djeca bez interneta mogu biti anksiozna i razdražljiva.

“Često su neispavani zbog vremena koje su proveli igrajući igrice ili na internetu radeći neke druge aktivnosti. Isto tako vidimo da su to djeca koja su zanemarila nekakve svoje školske obaveze, da su se isključila iz društva”, kaže za RTL Tea Brezinšćak iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

“Samo isključivo zabrane, dakle zabrane korištenja telefona i kompjutera i pristupa internetu nikako nije rješenje. Potrebno je otvoreno razgovarati o tome i na roditeljima je da se potrude i da ponude neke druge sadržaje koje će zajedno raditi jer čini se da smo svi mi tu kao roditelji malo zakazali”, kaže Silvija Stanić, Udruga Korak po korak.

Sve je više i odraslih koji zbog ovisnosti traže stručnu pomoć. Zbog interneta zanemaruju svoje obveze i obitelj. Uskoro će se u Zagrebu otvoriti prva dnevna bolnica za liječenje takve ovisnosti.

“Nakon dijagnostičke obrade i psihologijske obrade, ovisnika se uključuje u grupnu psiho terapiju koju će u našoj dnevnoj bolnici provoditi psihijatar, provodi će profesorica socijalne pedagogije, psihologica”, objašnjava Davor Bodor, psihijatar u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

(index)

Komentariši