PayPal ima tehnologiju za borbu protiv ransomwarea

PayPal je, naime, patentirao tehnologiju za borbu protiv ransomwarea. Svi znamo već jako dobro što odlikuje ransomware pa je ovo zaista zanimljiva vijest.

Ucjenjivačkim softverima koji kriptiraju sadržaj diska i zatim traže nemale otkupnine možda je sad došao kraj. Mogu se, navodno, zaustaviti novom metodom koju su stvorili stručnjaci planetarno popularnog servisa za digitalno plaćanje.

Američki patentni ured je tako odobrio patent registriran od strane kompanije PayPal koji se tiče zaustavljanja napada ucjenjivačkim zloćudnim programima.

Okosnica tog konkretnog patenta je tehnologija koja je u stanju prepoznati aktivnosti ransomwarea na računalu. Ne samo to, nego može i na vrijeme zaustaviti kriptiranje sadržaja diskova. Sve je to, dakako, u službi toga da se napadače spriječi u namjeri da “ukradu” podatke i za njih traže plaćanje paprene otkupnine.

PayPalova ideja se sastoji od praćenja podataka i dokumenata kojima se manipulira u memoriji računala. Također je  bitno i detektiranje slučajeva kad se dokumenti podvrgnu dupliciranju i operacijama visoke entropije, tj. enkripciji. Upravo to je način rada poznatih ucjenjivačkih malwarea kao što su WannaCrya i slični.

Pravovremeno otkrivanje raznih malicioznih radnji na dokumentima trebalo bi omogućiti onda njihovo zaustavljanje. Sustav bi radio i temeljem “whiteliste” onih softvera koji smiju izvršavati navedene operacije. Tada u slučaju da neko kopiranje i enkripciju pokuša izvesti nepoznati program, njega bi se u tome odmah zaustavilo. Istodobno bi se kopije svih potencijalno zahvaćenih dokumenata poslale u oblak, na sigurnije mjesto, gdje bi se stvorila njihova backup kopija.

Ovo nije prvi takav sustav koji se oslanja na sličnu tehniku detekcije. Ipak, u PayPalu tvrde da će on biti potpuno automatiziran i da za njegovo postavljanje neće trebati puno ručnog podešavanja.

geek

Komentariši