Pažljivo birati buduće zanimanje

Nakon što su proslavili matursko veče, gradiški maturanti sa diplomama u ruci zasukali su rukave. Neki su krenuli u potragu za poslom,a većina sada već bivših srednjoškolaca će od 22. do 26. juna predavati dokumente za upis na već odabrane fakultete.

Buduće zanimanje koje Elvis Mujkić planira upisati jedno je od najbroniji na Birou za zapošljavanje u Gradišci. To govori i njhova evidencija na kojoj se zaključno sa 31. majem nalazi 65 nezaposlenih diplomiranih ekonomista. Osim ovog zanimanja među nezaposlenima visoke stručne spreme su i pravnici, profesori engleskog jezika, razredne nastave, sanitarni i poljoprivredni inžinjeri, te zubni ljekari. Od nezaposlenih kvalifikovanih radnika i srednje stručne spreme, najviše ima gimnazijalaca, ekonomskih i mašinskih tehničara, prodavača, bravara, konfekcionara, kuvara, konobara, automehaničara i metalo-strugara.

Što se tiče budućih studenata ovih dana je Javni univerzitet RS raspisao konkurs za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija. Prijemni ispit će se polagati 29. juna, dok će dva dana kasnije saznati da li su uspjeli da se domognu željenog zanimanja. Svršeni srednjoškolci koji u junskom roku ne budu uspjeli da se upišu na željeni fakultet imaće drugu šansu u avgustu kada će biti organizovani upisni rokovi,ali na fakultetima na kojima ostane slobodnih mjesta.Najviše indeksa kao i ranijih godina predviđeno je na fakultetima društvenih nauka poput ekonomije, prava i smjerova na filozofskim fakultetima.Uglavnom mladi trebaju pažljivo razmisliti prilikom izbora studija.

Svi oni koji se nakon srednje škole odluče na dalje školovanje trebali bi razlikovati želje od stvarnih mogućnosti. Trebaju pažljivo birati buduće zanimanje kako ne bi postali samo brojka u statistici, već vrijedan član društva koji mu doprinosi svojim radom ne čekanjem posla, kojeg samo u Gradišci nažalost nema za čak 6 526 osoba, koliko ih je na evidenciji nezapslenih bilo u maju 2015. godine.

Info+

Komentariši