Pčelari predstavljaju svoje proizvode na „Zdravomedu“

Na trodnevnom Sajmu meda, pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja „Zdravomed“ koji je otvoren 13.10.2016. u Gradiški, konstatovano je da 2016. godina nije naročito pogodovala ovoj djelatnosti.

Pčelari smatraju da su podbačaji uzrokovani temperaturnim oscilacijama te mrazem u vreme cvjetanja voća i medonosnog bilja.

Ipak, ovaj Sajam koji se održava 12. godinu uzastopno je prilika, kazao je Nikola Soldatić, zamjenik načelnika Gradiške prilikom otvaranja Sajma, za afirmisanje pčelarstva ali i drugih djelatnosti koje ne dotiču hemija i druga sredstva štetna po zdravlje ljudi.

Ova sezona za nas je osrednja jer košnice nisu tako pune kao prošle godine. Ipak, zadovoljni smo jer je plasman nešto bolji a ni cijene od 12 KM do 15 KM po kilogramu nisu loše – smatraju pčelari Predrag Trninić iz Nove Topole i Miodrag Andrić sa Ozrena.

zm1

Među brojnim posjetiocima bila su i djeca iz Predškolske ustanove „Lepa Radić“ kojima su vaspitači i pčelari ukazali na vrijednosti korištenja meda u ishrani. „Zdravomed“ su organizovali Opština Gradiška i pčelarska udruženja „Amorfa“ i „Pčele-Bilje“.

(blic)

Komentariši