PDP – O POLITIČKOJ KRIZI ZAVEZANIH OČIJU

Politička kriza i blokada lokalnog parlamenta u Gradišci izazvana je zloupotrebom odborničkih mandata od odbornika koji su napravili skupštinsku većinu sa SNSD-om, te nezakonitim sazivanjem i održavanjem sporne vanredne sjednice SO Gradiška 23.februara, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Opštinskog odbora PDP-a Gradiška i poslanik ove partije u Parlamentu RS, Milan Švraka.

On je naglasio da je sedamnaest odbornika skupštinske većine pokušalo da, kako je rekao, “demonstrira silu i da pokaže da mogu da rade šta i kako hoće”, te da su sve to uradili uz snažnu podršku Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike  Srpske, Okružnog i Osnovnog suda.

Švraka je naglasio da je ipak odluka Vrhovnog suda Srpske vratila sve na početak, čime se ovaj vanproceduralni pokušaj preuzimanja vlasti u Gradišci pokazao neuspješnim. Prema njegovim riječima, postavlja se  pitanje kako ljudi koji su izašli iz partija u kojima su osvojili odborničke i poslaničke mandate mogu da budu pravi zastupnici interesa građana.

Partija demokratskog progresa, kaže Švraka, ovakav pokušaj preuzimanja vlasti posmatra kao opstrukciju funkcionisanja lokalne zajednice od SNSD-a, koji je 2012. godine izgubio vlast u Gradišci i koji pokušava da omalovaži rezultate lokalne vlasti u protekle tri godine.

“Ti rezultati su stabilizacija opštinskog budžeta i vraćanje 10 miliona kreditnih obaveza. To je uspostava privrede i ekonomije u Gradišci, što dokazuje podatak da je u tom periodu u Agro-industrijsku zonu Nova Topola došlo 15 investitora. Takođe realizovan je projekat vodosnabdjevanja potkozarskih sela, gradi se zaobilaznica i novi carinski terminal, a zahvaljujući zalaganjima Mladena Ivanića i Igora Crnatka i novi most na Savi postao je prioritet”, naveo je Švraka.

Predsjednik SO Gradiška, Radislav Dončić, za političku blokadu u Gradišci optužio je narodne poslanike Slavka Dunjića i Zorana Adžića te ministra prosvjete i kulture Danu Maleševića.

Oni i grupa odbornika, kaže Dončić, nisu mogli da trpe domaćinski odnos aktuelne vlasti i vraćenje 10 miliona maraka kredita, nego su htjeli da odlučuju u koje namjene će biti trošena ta sredstva.

“Krajnja namjera je da zauzmu budžet i da na neki način nagrade sebe i svoje poslušnike”, naglasio je Dončić.

On je istakao  da će sve to biti prepoznato od strane građana te da će se on lično i PDP potruditi da sve relevantne institucije, poput SIPA i Tužilaštava, ispitaju porijeklo imovine svih koji su učestvovali u ovom procesu.

Dončić je dodao da je sada jasno da iza organizacije Konvencije Izvornog SDS-a, koja bi trebalo da bude održana 28.avgusta, stoji i SNSD, što je, kako kaže, priprema za izbore naredne godine.

Načelnik Odjeljenja za privredu opštine Gradiška, Ljubimko Čakalj, rekao je da se od 2012.godine 15 investitora u Agro-industrijskoj zoni Nova Topola obavezalo da će uložiti 47 miliona maraka i zaposliti 634 radnika.

On je potvrdio da je jedna italijanska firma, koja je bila zainteresovana za ulaganja u Agro-zonu, “vjerovatno zbog političke igre” otvorila pogon u Laktašima, ali da je prava informacija da je ta firma planirala da zaposli 60, a ne 300 radnika.

“Takođe ova firma je tražila da se objedini nekoliko većih parcela u Agro-zoni, što je zahtjevalo izmjenu regulacionog plana. Bilo je spremnosti da se izađe u susret, ali je došlo do blokade parlamenta. Takođe trebalo je obezbijediti električnu energiju za pogon  snage 8 megavata, na što je od strane direktora Elektrodistribucije u Gradišci došao odgovor da bi se mogla obezbijediti trafostanica od 5 do 6 megavata”, naveo je Čakalj.

(radio gradiska)

Izjaviše iz PDP za Radio Gradišku, svi su krivi oni nisu? Imali krivice u tome što neznaju koga primaju u svoje redove pa su postali prolazna stanica za ambiciozne koji koriste njihovu nesposobnost da bi se dočepali pozicija?

Naravno niste ni prepoznali glavni razlog što su izazvali krizu i pokušali da se vrate na stare pozicije, to je ipak malo teže, a bilo bi dobro da se pogledate između sebe i pronađete slabu kariku.

Kad spominjete Agrozonu onda prethodna vlast po vašem kriteriju je daleko uspješnija jer njima nema ko nije obećao, međutim vi mjerite obećanja, a mi u Topoli šta je urađeno za vašeg mandata, koliko se vidi nije ništa. Danas se u Agrozoni radi malo i to je rezultat obećanja od ranije.

(miro)

 

Jedan komentar na “PDP – O POLITIČKOJ KRIZI ZAVEZANIH OČIJU”

  1. Napokon dođe vrijeme istine, što nitko ne spori horsku pjesmu ” 14 je manje od 17”, jer im je ta pjesma umjesto himne, sa kojom se Adžić tako ponosi, dakle, sa tom svojom nadmenom i “svemoćnom”situacijom, izdigli su mnogo kvalitetnih osoba na stub srama i vječitog stiđenja, jer je to za njih nebitno, osim njihovog jadnog položaja i prenaglašenog interesa. U svojim komentarima rekao sam da, im je navika i navikavanje veoma opasna, po gotovo kada ljudima uzimaš hljeb iz želudca, samo da bi smjestili svoje manipulirajuće podanike, koji ih svesrdno podržavaju u njihovoj podloj i podmukloj igri. Hvala Ustavnom sudu Republike Srpske, što se odvažio da stane na stranu pravde i istine, a poniženi i devlastirani građani će sigurno poništiti njihovu himnu, i smjestiti ih na marginu političke scene, uz napomenu, da moraju odgovarati za sva nedjela koja su priuštili Opštini Gradiška i njenim građanima.

Komentariši