Pet savjeta za jači imuni sistem u doba izolacije

Niko ne zna koliko će ovo da potraje. Utoliko su važnije stvari koje i dalje sami možemo da preduzmemo kako bismo ostali zdravi, ojačali imuni sistem i poštedjeli psihu.

Zdrava ishrana

Dokazano je da zdrava ishrana smanjuje rizik od od hroničnih bolesti poput problema sa cirkulatornim sistemom, dijabetesa ili gojaznosti. Takođe, uz zdravu ishranu smanjuje se rizik od depresije i anksioznosti.

Energija se najravnomjernije oslobađa iz složenih ugljenih hidrata kakvi se nalaze u voću, povrću i integralnim žitaricama. Vitamini su važni, posebno vitamin B koji pospješuje lučenje „hormona sreće” serotonina i dopamina, a nalazi se recimo u brokoliju, špinatu, ali i bananama, jajima, pilećem mesu, ribi, cvekli.

Stanje našeg crijevnog trakta takođe ima velikog uticaja na raspoloženje, zato je važno unostiti namirnice sa probiotičkim dejstvom kakve su jogurt, kefir, kiseli kupus.

Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća – ali to važi i bez pandemije – da bi trebalo ostaviti alkohol, cigarete i sve ostale droge.

Dobar san

Dok spavamo, tijelo vrijedno radi: ćelije se obnavljaju, otrovi uklanjaju, pamćenje se učvršćuje. Kako su pokazala istraživanja, manjak sna utiče ne samo na fizičko stanje, već i na psihičko te može da umanji emocionalnu inteligenciju. Manjak sna nas čini podložnijim hroničnim bolestima.

Većini ljudi je dovoljno šest do devet sati sna, no važno je da se spava u određenom ritmu. Odlazak u krevet i buđenje uvijek u slično vrijeme pomažu da se očuva osjećaj normalnosti.

Ako ovih dana imate probleme da zaspite, probajte da satima pred spavanje ne pratite vijesti i, uopšte, da izbjegavate monitore svih vrsta za koje je dokazano da loše utiču na san. Probajte sa knjigom umjesto toga.

Kretanje

Kretanje ispunjava tijelo „hormonima sreće”. To omogućava bolje spavanje, smanjuje stres i strahovanja, jača pamćenje i moć opažanja. Kretanje i sport, pa makar i kod kuće – najmanje trideset minuta dnevno. Treneri fiskulture kažu da nije bitno kako ćete podijeliti tih minimalnih pola sata – možda po deset minuta ujutru, u podne i uveče?

Kad god možete, idite na svjež vazduh. Neka istraživanja pokazuju da već dva sata nedjeljno u prirodi imaju pozitivan uticaj na fizičko i psihičko zdravlje.

Ostati u kontaktu

Prijatelji su sada važniji nego ikad. Društvene veze su dokazano dobre za zdravlje. Pošto izlasci i sjedeljke sada nisu mogući, skorosve se odvija posredstvom interneta. Ali bolje i tako nego nikako.

Isključiti se

Izolacija je možda prilika da se zaboravi na svijet i spoljne vijesti. Razmislite, šta već dugo želite da uradite, ali nikako ne stižete? Nešto u bašti, da isprobate novi recept, da naučite da heklate, pročitate neku knjigu koja vas već dugo optuženički gleda sa police? Sada je idelano vrijeme za to.

dw