Pješaci, budite vidljivi – ne budite figura!

Preventivna akcija pod nazivom “Budi vidljiv – ne budi figura” počinje u ponedjeljak (17. februar) širom Republike Srpske i ima za cilj da ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti, ali i da ih podsjeti na pravilno kretanje pješačkim površinama i kolovozom.

Akcija će trajati do 28. februara i zajednički je sprovode Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) putem auto-moto društava, Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i Agencija za bezbjednost saobraćaja RS.

Primarni cilj kampanje je da se podsjete pješaci na njihovu obavezu upotrebe svjetloodbojnog prsluka kada se noću kreću kolovozom puta van naselja i u uslovima smanjene vidljivosti. Namjera je da se skrene i pažnja vozačima da u svakom trenutku mogu očekivati pješake na kolovozu, zbog čega moraju voziti propisanom brzinom i sa povećanom opreznošću.

Takođe, vozačima se namjerava ukazati koliko je bitno da stakla na vozilu budu čista, a svjetlosne grupe čiste i ispravno podešene.

U saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj tokom 2013. godine smrtno je stradao 41 pješak, dok je teške tjelesne povrede zadobilo 100 pješaka. U 2012. godini poginulo je 39 odraslih pješaka i jedno dijete. Teške tjelesne povrede zadobilo je 116 odraslih pješaka i 13 djece. Tokom 2011. godine smrtno je stradalo 26 odraslih pješaka i jedno dijete, a teške tjelesne povrede zadobilo je 98 odraslih pješaka i 28 djece.

Većina saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim pješacima dogodila su se u noćnim uslovima odvijanja saobraćaja ili uslovima smanjene vidljivosti van naselja, na otvorenom i neosvijetljenom dijelu puta.

Realizacijom aktivnosti “Budi vidljiv – ne budi figura” očekuje se povećan oprez i bezbjednost svih pješaka u saobraćaju, a posebno starijih lica kao i povećanje njihove uočljivosti od strane vozača tokom noćnih uslova vožnje.

Sredstva prenošenja poruke “Budi vidljiv, ne budi figura” do pješaka, kako bi promjenili njihova ponašanja i svijest, jesu leci, plakati i radio džinglovi, koje je za potrebe ove akcije osmislila i dizajnirala Akademija umjetnosti RS. Sve zainteresovane radio stanice mogu besplatno preuzeti radio džinglove sa internet stranice AMS RS (www.ams-rs.com) i emitovati ih u svom programu.

Komentariši