Počela izgradnja novog graničnog prelaza u Gradišci

Pripremni radovi na izgradnji novog carinskog terminala u Čatrnji kod Gradiške, su počeli. Za realizaciju ovog projekta Uprava za indirektno oporezivanje izdvojila je oko 8 miliona KM.

Čim su stvoreni vremenski uslovi počelo se sa pripremnim radovima. Trenutno se radi na proširenju djela izgrađenog autoputa Banjaluka-Gradiška gdje će biti smješten carinski terminal Gradiška. „Pripremni radovi podrazumijevaju kompletnu niskogradnju i sve neophodne popratne stvari kao što su struja, voda, izgradnja nastrešnice. Veliki dio radova biće završen upravo u toj prvoj fazi izgradnje graničnog prelaza Gradiška“ kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Prva faza izgradnje graničnog prelaza odnosno carinskog terminala trebala bi biti završena u toku ove godine. Nakon toga počeće se sa drugom i završnom fazom radova za šta će kažu iz Uprave za indirektno oporezivanje biti izdvojeno oko 15 milona maraka.

Iako završetkom ovih radova granični prelaz neće imati pravu funkciju bez izgrađenog mosta u Upravi za indirektno oporezivanje smatraju da će on mnogo značiti za Gradišku. Postojeći Carinski terminal će se izmjestiti van gradskog područja i tako će se rasteretiti saobraćaj u samom centru grada.

U Upravi za indirektno oporezivanje nemaju nikakvih informacija kada bi mogla početi izgradnja mosta koja bi prema prvim procjenama koštala oko 40 miliona eura. BiH navodno ima obezbjeđena sredstva, za razliku od Hrvatske kojoj ovaj most, u skladu sa pozicijom EU, u ovom trenutku nije prioritet.

I dok se ne izgradi most, autoput Banja Luka – Gradiška završavaće u Čatrnji. Podsjetimo da je početkom ove sedmice počela naplate putarine na ovoj dionici autoputa koja za putnička vozila iznosi 2, a za teretna i do 10 KM

Info+

Komentariši