Pod kojim uslovima mogu raditi radnje u RS

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj korigovao je danas određene mjere uvedene tokom vanrednog stanja. Time je omogućeno da dio djelatnosti i trgovina započne rad od 27. aprila odnosno od 1. maja. Vlada RS objavila je i detalje o tome koje će mjere morati ispoštovati subjekti koji počnu sa radom.

Za sve subjekte obavezno je nošenje maske i rukavica od strane korisnika i radnika, kao i dezinfekcija prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Svi objekti moći će raditi u vremenu od 07.00 do 19.00.

Trgovine neprehrambenom robom mogu raditi od 27. aprila uz poštivanje propisanog maksimalnog broja osoba koje u isto vrijeme borave u objektu kako je definisano po metru kvadratnom površine.

U radnjama je zabranjeno probavanje odjeće u kabinama, već je potrebno omogućiti zamjenu robe ukoliko ona ne odgovara, neophodno je održavanje fizičke distance od dva metra i obezbjeđenje fizičke providne barijere na naplatnom radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Obavezna je dezinfekcija ruku korisnika pri ulazu i izlazu iz objekta.

Od sutra mogu raditi i uslužne radnje kao što su auto praonice, vulkanizeri, automehaničarske radnje, praonice tepiha, hemijske čistionice. U ovim radnjama mora se održavati fizička distanca od dva metra prilikom posjete korisnika a obavezno je nošenje maske od strane korisnika kao i korištenje propisane lične zaštitne opreme od strane radnika (npr. vodootporna pregača u auto perionici).

Radnje sa informatičkom i telekomunikacionom opremom kao i saloni namještaja mogu od sutra takođe raditi uz kontrolisan broj korisnika i održavanje fizičke distance od dva metra. Ove radnje takođe moraju obezbijediti fizičku providnu barijeru na naplatnom radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštiti zaposlenom i korisniku.

Tržni centri od 1. maja

Od 1. maja omogućen je rad i tržnim centrima no u njima je i dalje zabranjeno poslovanje dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa. Oni mogu raditi uz poštovanje propisanog maksimalnog broja osoba koje u isto vrijeme borave u objektu definisano po metru kvadratnom površine.

Zabranjeno je probavanje odjeće u kabinama te je potrebno omogućiti zamjenu robe ukoliko ona ne odgovara. Obavezno je održavanje fizičke distance od dva metra kao i obezbjeđenje fizičke providne barijere na naplatnom radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Obavezna je dezinfekcija ruku korisnika pri ulazu i izlazu iz objekta.