POKRETANJE POLJOPRIVREDNIH KAPACITETA

nt1

Pokretanje poljoprivrednih i prehrambenih kapaciteta na području Gradiške, prioritet je lokalne i republičke vlasti, zaključili su na radnom sastanku u Gradišci, načelnik opštine, Zoran Latinović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Stevo Mirjanić .

Mirjanić je rekao da će do kraja godine biti riješeni  svi problemi u vezi sa koncesijom i zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta.
Stručni tim će do kraja oktobra napraviti prijedlog u vezi sa koncesijama i zakupom  poljoprivrednog državnog zemljišta, a svi problem u ovoj oblasti bi trebalo da budu otklonjeni do kraja godine,  istakao je Mirjanić.
Vlada pokušava da pomogne ponovno pokretanje proizvodnje u Mesnoj industrijj `Levita` iz Gradiške, naglasio je Mirjanić i dodao da je to značajno za sve susjedne opštine.

Planirano je povećanje muznih grla u ‘’Farma lendu’’ u Novoj Topoli, kako bi ova farma postala govedarski repro – centar zajedno sa još dva u RS – u Semberiji i  Nevesinju, istakao je ministar.

Načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović, rekao je da je potrebno urediti sistem zakupa državnog zemljišta. Na području opštine ima 78 zakupaca  sa kojima je potpisan ugovor i koji će morati izmiriti sve obaveze iz prethodnih godina, naglasio je Latinović.

‘’Koncesione površine koje već koriste pojedina preduzeća od kojih je jedan i MARBO iz Laktaša takođe je potrebno  ponovo definisati  kako bi odnos između koncesionara i države bio potpuno uređen, rekao je načelnik.

On je najavio i pokretanje proizvodnje sjemena žitarica  u Novoj Topoli i stavljanje u funkciju pogona za doradu sjemena ‘’AD Ratarstvo’’’’

Mirjanić je danas obišao i crpnu stanicu ‘’Liman’’u Gradišci.

On je rekao da su hidromelioracioni sistemi u Srpskoj koji štite materijalna dobra vrijedna više od 100 milijardi maraka u lošem stanju i da je pozitivno što je Evropska investiciona banka za ove namjene odobrila Srpskoj kredit od 55 miliona evra.

Latinović, je istakao je da je važno da do kraja godine budu sanirana četiri klizišta koja su posljedica visokog vodostaja Save i da se urade neophodni zahvati na remontu prepumpne stanice na gradiškom keju. Mirjanić I Latinović razgovarali su danas i o problemima u oblasti voćarske i drvoprerađivačke proizvodnje.

(radio gradiška)

Jedan komentar na “POKRETANJE POLJOPRIVREDNIH KAPACITETA”

  1. predlazem da se udruzimo mi gradjani sa svojim raspolozivim sredstvima i da pokrenemo liniju prerade povrca i voca ( smrznuto) u leviti , i time pomognemo poljoprivrednike otkupom i samim tim pomognemo svima nama . potrebna su nam radna mjesta , ne vrijedi vise cekati da se nesto promijeni . moramo svoju sudbinu uzeti u svoje ruke .

    osim toga uvozimo odsvakud i neprovjereno smrznuto voce i povrce a nase propada. ludilo.

Komentariši