Posao kibernetičkih i IT stručnjaka je toliko stresan da njih 65 posto razmišlja o promjeni karijere

Rad s informatičkim tehnologijama (IT) iznimno je potentan, donosi novac, sigurnost i dugoročnu stabilnost, ali iznimno je stresan za sve pojedince koji se nalaze u tom sektoru. Toliko stresan da čak 65 posto zaposlenih razmišlja o promjeni karijere ili jednostavno davanju otkaza zbog mentalnog zdravlja.

Takve brojke kroz svoje je istraživanje iznio Nominet Cyber Security, a tiče se u prvom redu IT lidera u odjelima za sigurnost (CISO – chief information security officer). Dakle, osobe koje imaju najveću odgovornost u IT sektoru, jer ipak se njihov posao tiče sigurnosti, izdrže na poziciji između 18 i 24 mjeseca. Primjerice, istovremeno, prosječni radni vijek direktora financija (CFO) je 6,2 godine, a izvršnih direktora (CEO) čak 8,4 godine. To dovoljno govori.

Zbog svih th detalja, CISO pozicije su često prazne, kompanije i organizacije su u konstantnoj potrazi za stručnjacim i talentima i pritom se nude plaće te podjela profita od čak 6,5 milijuna američkih dolara godišnje. Ali, čak ni to nije dovoljno da bi se situacija ispravila, što dovoljno govori o količini stresa, težini posla i nedostatku radne snage u tom dijelu.

Naime, CISO je zadužen za sigurnost organizacije pod kojom djeluje, kao i za klijente te korisnike s kojima se posluje. Naravno, odgovornost je samim time iznimna i svaka greška dovodi do katastrofalnih posljedica. Pa tako jedan sigurnosni proboj može značiti na milijune izgubljenih podataka korisnika, može značiti i štetu od nekoliko desetaka ili stotina milijuna dolara… Samim time, krivnju snosi CISO. I teško je s time se nositi.

Posebno jer često nije krivnja na lideru, kao ni na načinu na koji se radi, već jednostavno može doći do propusta u nekoj od aplikacija ili dijelova sustava. Može doći i do nepažnje nekog od zaposlenika pa je već tako nešto dovoljno da se dogodi sigurnosni propust. Imati sve to pod sobom, razmišljati o svemu tome… Nije nimalo lako.

Kao što nije jednostavna ni spoznaja da bi u dogledno vrijeme 65 posto CISO stručnjaka moglo ostaviti svoje pozicije. Tek onda bi nastala istinska panika.