POTPISAN SPORAZUM O REALIZACIJI PROJEKTA UNAPREĐENJA LOKALNOG RAZVOJA – “GOLD”

Predstavnici USAID-a i Švedske razvojne agencije SIDA potpisali su danas u Banjaluci sporazum o realizaciji projekta unapređenja lokalnog razvoja – GOLD sa načelnicima opština Gradiška,  Laktaši, Kotor-Varoš, Teslić, Mrkonjić Grad i zamjenikom gradonačelnika Prijedora.

agroobjekat

Ovaj projekat vrijedan je 20 miliona dolara i odnosi se na 48 lokalnih zajednica u BiH, u regijama Banjaluka, Bijeljina, Bihać, Tuzla, Ljubuški i Sarajevo. Cilj projekta, koji će trajati pet godina, jeste otvaranje novih radnih mjesta, privlačenje stranih investitora, povećanje izvoza i prihoda kroz promovisanje modela održivog ekonomskog razvoja.

Načelnik opštine Gradiška,  Zoran Latinović,  rekao je da će na ovaj način biti omogućena sredstva za unapređenje privrede na području naše opštine, kao i za stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, izgradnju infrastrukture, novih proizvodnih pogona, a tu su i mogućnosti za investiranje u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli.

On je naglasio da će Projekat trajati do 2018.godine, da će predviđena  sredstva biti plasirana opštinama partnerima i dodao da će Opština Gradiška kandidovati značajne projekte.

Latinović je izrazio optimizam, jer postoji interes stranih kompanija za investiranje na području Gradiške. On je rekao da će u narednom periodu kroz rad lokalnog parlamenta biti prilike za razgovor o prodaji dodatnog zemljišta za otvaranje novih proizvodnih pogona, novih investicija koje bi trebale da otvore nova radna mjesta i doprinesu razriješevanju osnovnog problema na području naše opštine-visoke stope nezaposlenosti.

(radio gradiska)

Komentariši