POTPISANI NOVI UGOVORI O UZGOJU KORNIŠONA

Predstavnici njemačke firma “Kuhne” potpisali su danas u Gradišci nove ugovore o organizovanom uzgoju i otkupu krastavaca kornišona sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja naše opštine, koji su prošle godine ovoj firmi isporučili više od 300 tona krastavca kornišona.

 

Rukovodilc u firmi “Kuhne” BiH Boško Čoprka, rekao je da je danas produžen ugovor sa dosadašnjim kooperantima u Gradišci, koji su ove godine imali zasade kornišona na 8,6 hetara, a u januru se očekuje da ugovor potpiše još poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine. Čoprka je naglasio su novim ugovorom kooperanti dobili bolje uslove, jer će, u odnosu na prošlogodišnju cijenu od 1.20 KM po kilogramu, za sve proizvođače koji isporuče preko 55 odsto kornišona prve klase cijena biti 1.30 KM, dok je cijena druge klase ostala 0.50 KM po kilogramu.

 

Saradnja firme “Kuhne” sa 46 proizvođača iz Gradiške ove godine ostvarena je na način da su proizvođači obezbijedili zemljište, a sav potreban repromaterijal za sadnju, zaštitna sredstva i stručni nadzor nad proizvodnjom obezbijedila je njemačka firma. Sva uložena sredstava proizvođači ću plaćali tek nakon otkupa kornišona, koji im je, kao i cijena, bio zagarantovan.

(radio gradiska)

Komentariši