POTREBNI SEZONCI U VOĆNJACIMA

vocari1

U voćnjacima potkozarskog kraja bliži se sezona berbe te je evidentna povećana potreba za radnom snagom. Međutim, vlasnici voćnjaka poslednjih godina imaju problema da okupe dovoljan broj sezonskih radnika. Slična situacija zadesila je voćare i u ovoj sezoni.„Suočavamo se sa nedostatkom radnika najviše u samoj berbi pošto je tu potrebno najviše radnika, samo u ovom dijelu Potkozarja je potrebno 30 000 dnevnica“, pojašnjava Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS. Na pojedinim voćnjacima uposlene su cijele porodice. Međutim u određenim periodima i za određene sorte voća potrebni su sezonci kako bi se berba obavila u planiram roku.„Ja imam problem nedostatka radnika kada je u pitanju berba sorte kruške viljamovke, i jedne vrste jabuke a to je ajdared. Tada unajmljujem sezonske radnike, a sve ostalo obavljamo sami“ priča Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana. Iako je na Birou za zapošljavanje u Gradišci prijavljeno je preko 6 500 nezaposlenih, rukovodstvo ove ustanove ističe da od starne voćara nije bilo zahtjeva za sezoncima. „Postoji veliko interesovanje ljudi za sezonske poslove, ali do sada nismo imali zahtjeva od strane voćara. Mislim da su razlog tome dadžbine koje bi oni morali plaćati državi“, ističe Saša Babić, direktor Biroa za zapošljavanje u Gradišci. Uz obezbjeđen prevoz, radnici na plantažama najčešće imaju i po jedan do dva obroka, kafu, osvježenje, kraće odmore, a svako ko hoće da radi, ističu vlasnici plantaža, može dobro i da zaradi. Dnevnica se kreće od 30 do 35 konvertibilnih maraka, a negdje gdje se radi na normu može da se zaradi i do 50KM. Berba kruške počela je sredinom mjeseca, kada nije neophodan veliki broj ljudi. Međutim nešto kasnije se beru i jabuke čiji su voćnjaci najbrojniji u našem kraju. Jabuka se bere oko 40 dana, na oko 3000ha, te je za ovaj posao u voćnjacima potrebna jaka radna snaga.

(info+)

4 komentara na “POTREBNI SEZONCI U VOĆNJACIMA”

  1. Molim vas kako da kontaktiram ljude koima trebaju radnici u vocnjaku nas je 4 i rado bi radili,javljam se iz Srpca…hvala unapred..Dragana

  2. Recite mi kako da kontaktiram ljude za rad u vocnjaku?Nas je 4 iz Zrenjanina smo kontaktirajte me na.broj 0613235415.

Komentariši