Potrošnja na javne cloud usluge nastavlja dvoznamenkasti rast

Javne cloud usluge i dalje dominiraju tržištem, a tako će se nastaviti i dalje jer prema prognozi koju nudi Gartner, na taj će se segment do kraja godine od strane krajnjih korisnika potrošiti 304,9 milijardi američkih dolara, što je rast od 18,4 posto na godišnjoj razini.

Dakle, pandemija koronavirusa ovom je tržištu zapravo poslužila kao vjetar u leđa jer se povećala potreba za uslugama koje pruža, a to se pak zbilo jer se diljem svijeta počelo raditi na daljinu umjesto iz ureda.

Nadalje, cloud postaje sve relevantniji segment IT poslovanja pa na taj dio otpada 9,1 posto proračuna. Prognozira se da će do 2024. otpasti čak 14,2 posto.

Iako SaaS (Software-as-a-Service) i dalje dominira s čak 117,7 milijardi dolara, PaaS (platform-as-a-service) se itekako budi te će porasti za 26,6 posto. Obzirom da velike kompanije kao Facebook najavljuju rad na daljinu i nakon kraja pandemije, za očekivati je da će PaaS segment nastaviti sa snažnim rastom i narednih godina.

Zapravo, ova tranzicija nije čudna, samo se dogodila brže no što bi bez koronavirusa. Jer, s cloudom je svima jednostavno, kako privatnim, tako i poslovnim korisnicima. A pogodnosti se najbolje osjete upravo kroz javni cloud, koji je otvoren za sve te ujedno nudi mogućnost dostavljanja resursa dinamčki preko interneta i preko web aplikacija, odnosno, web usluga. Bira ih se jer imaju prednosti pred privatnim cloudom, a ona je u veličini.

Uz to, javni oblaci nude mogućnost  povećavanja ili smanjivanja zakupljenog dijela oblaka i prebacivanje odgovornosti, ako se  pojave neplanirani rizici, s organizacija na davatelja usluga. Dijelovi javnog oblaka mogu biti  i pod isključivom uporabom samo jednog korisnika, čineći tako privatni podatkovni centar (eng. datacenter). Prednosti je uistinu mnogo.

I, ono što jest činjenica, stvari će se promijeniti svakako na bolje u apsolutno svakom segmentu upravo zahvaljujući tolikim ulaganjima i pažnji koja postoji. Posebno za javni cloud.

ict