Predsjednici mladih SNSD-a i SDS-a se izjasnili kao Bošnjaci

Na ovakav potez su se odlučili Denis Šulić iz SNSD-a i Nina Bukejlović iz SDS-a kako bi dobili mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Predsjednik Mladih SNSD-a Denis Šulić i predsjednica Omladine SDS-a Nina Bukejlović izjasnili su se kao pripadnici bošnjačkog naroda kako bi dobili mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Zamjenik ministrice odbrane BiH i funkcioner SDS-a Boris Jerinić potvrdio je kako će četiri zastupnika SDS-a iz Doboja učestvovati u vlasti na nivou države BiH i njenog entiteta RS.

Jedan od ta četiri zastupnika je i predsjednica Omladine SDS-a Nina Bukejlović koja se ranije nacionalno iszjašnjavala kao Srpiknja a sada se izjašnjava kao Bošnjakinja, pišu bh. mediji.

Na lokalnim izborima 2016. godine Bukejlović se izjasnila kao pripadnica srpskog naroda a dvije godine poslije mijenja pripadnost pa se na ovogodišnjim izborima izjasnila kao pripadnica bošnjačkog naroda, piše portal Klix.

Zbog ovoga je Centralna izborna komisija (CIK) u srijedu zaprimila žalbu da se Nini Bukejlović oduzme mandat zastupnice u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Različito mišljenje članova CIK-a

Član CIK-a Suad Arnautović kazao je na sjednici CIK-a da Bukejlović ne može dobiti mandat jer kandidati jednostavno ne mogu promijeniti nacionalnu pripadnost u jednom izbornom ciklusu, što znači da Bukejlović mora do 2020. godine biti Srpkinja.

S ovim stavom nisu se složili predsjednik CIK-a Branko Petrić i članica CIK-a Irena Hadžiabdić koji su podržali mišljenje da se nikome u Narodnoj skupštini RS-a ne traži nacionalno izjašnjavanje, odnosno da to nije uslov za dobijanje mandata.

Za sada ostaje nepoznato da li će uopće Bukejlović dobiti mandat s obzirom na to da je CIK zaključio da će o njenom slučaju odlučiti Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine.

Kao Bošnjak se izjasnio i predsjednik Mladih SNSD-a Denis Šulić koji bi mogao, ukoliko Darko Tomaš ostane na poziciji načelnika Prnjavora, također dobiti mandat u Narodnoj skupštini RS-a.

Prema ranijim izvještavanjima medija iz BiH, Šulić (sin Esada) se i ranije izjašnjavao kao Bošnjak.

Izvor: Agencije