PREDSTAVNICI “TOPFARMA” OPTUŽILI BIVŠE RUKOVODSTVO DA SU FARMU OŠTETILI ZA 2,3 MILIONA KM

top

Predstavnici svinjogojske farme „Topfarm“ Nova Topola i direktor i suvlasnik Hari Jansen optužili su  bivšeg direktora firme, Stojana Marinkovića da je u saradnji sa drugim suvlasnikom Topfarama, Markom Dragićem, u posljednje tri godine oštetio svinjogojsku farmu u Novoj Topoli za 2,3 milona maraka.

Jansen je na konfernciji za novinare rekao da visina otuđenog iznosa odgovara visini kredita, koje je bivše rukovodstvo Topfarama podiglo kod Nove Banke. Prema Jansenovim riječima, to je potvrdio i finansijski vještak osnovnog suda Gradiška.

Jansen je naglasio da su nakon smjene bivšeg rukovodstva Marinković i Dragić pokušali da pokrenu stačajni postupak u Topfarmu, na osnovu neizmirenog duga od preko 800 hiljada maraka prema Dragićevoj firmi „Provita“, za isporučenu stočnu hranu, što je Okružni privredni sud Banjaluka odbio, a kasnije, naveo je Jansen, sudskim vještačenjem je dokazano da je stvarni dug za stočnu hranu oko 200 hiljada maraka.

On je dodao da u očekivanju sudske presude Topfarm u posljednjih 14 mjeseci bilježi pozitivne finansijske rezultate,  povećana je reproduktivnost svinja na farmi za oko 50 osto, farama raspolaže sa preko 6000 svinja, a u ovoj godini trebao bi da bude premašen plan isporuke tovnih svinja na tržište.

„ Od planiranih 16 hiljada tovljenika ove godine ćemo na tržište isporučiti oko 20 hiljada, a na dobrom putu smo da, u narednim godinama, postignemo produktivnost kao u respektabilnim faramama u Evropi, zbog čega ćemo iz Francuske uvesti svinje za reprodukciju“, naveo je Jansen. Naglasio je da je cilj Topfarama da osim svinja za tovljenje i gotovih tovljenika proizvodi svinje za reprodukciju i time postane vodeći reproduktivni centar u ovoj oblasti stočarstava u BiH.

Predsjednik sindikalne organizacije „Topfarma“, Milorad Koljanin, istako je da su prije 14 mjeseci radnici stali u zaštitu ovog preduzeća, i zahvaljujući novoj upravi oživjeli faramu na kojoj trenutno oko 30 radnika redovno prima plate. On je  zatražio od  nadležnih institucija da pokrenu pitanje odgovornosti bivšeg direktora, Stojana Marinkovića za nezakonite radnje, navodeći da je u vrijeme upravljanja faramom dozvolio da oko 2000 svinja ugine od gladi.

Autor: Radio Gradiška

Komentariši