PREZENTOVAN PROJEKAT AGROINDUSTRIJSKE ZONE

01.08.2005 godine stručnjaci Agencije za lokalni razvoj iz Gradiške predstavili su javnosti mega projekat „Agroindustrijska zona u Novoj Topoli“. Riječ je o projektu koji predviđa veliki kompleks poslovnih i industrijskih objekata, te niz drugih sadržaja. Direktor Agencije za lokalni razvoj Nenad Kesić, prezentujući projekat Agroindustrijske zone naveo je da će u njenom sastavu biti upravni, kancelarsijski, bankarski, skladišni, komunalni, hotelski i drugi sadržaji, te poljoprivredne i veterinarske apoteke i drugi objekti.
-Predvidjeli smo i čitav niz industrijskih objekata, te kvantašku, stočnu i auto pijacu. Tu su naravno i poljoprivredna berza, otkupne stanice, te pogoni za sortiranje, pakovanje i plasman robe. To će značiti zapošljavanje oko dvije hiljade novih radnika, i što je najvažnije obezbjeđeno tržište za poljoprivredu Lijevče polja i Potkozarja, naglasio je Kesić.
Prezentaciji projekta Agroindustrijske zone prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, bankari, te brojni potencijalni investitori iz BiH i inostranstva. Načelnik opštine Gradiška Nikola Kragulj ovaj projekat smatra ključnim u okviru Strategijie razvoja opštine do 2012. godine.
Osim što ćemo zaposliti veliki broj ljudi, očekujemo da ćemo privući investitore i naravno podstaći primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Ova zona će kasnije postati pokretač čitavog lanca privrednih aktivnosti, rekao je načelnik Kragulj.
Prezentacija projekta Agroindustrijske zone u Novoj Topoli koji će se razvijati u naredne četiri godine(do 2009), upriličen je u okviru obilježavanja prve godišnjice rada Agencije za lokalni razvoj u Gradišci. Projekat je ujedno na najbolji način ocjenio rad Agencije, koja je već okupila čitav tim mladih stručnjaka različitih profila.

28/02/2008: PREZENTACIJA PROJEKTA ,,AGROINDUSTRIJSKA ZONA NOVA TOPOLA”
U Gradišci je prezentovan regulacioni plan projekta ,,Agroindustrijska zona Nova Topola,,. Pripremu plana izvršili su Odjeljenje za prostorno uređenje opštine Gradiška i Agencija za lokalni razvoj Gradiška, dok je nosilac izrade plana bilo preduzeće AD ,,Projekt,, iz Banjaluke. Prezentaciju je izvršila Nevena Predojević, dipl. ing. arhitekture i vođa radnog tima. Prezentacijom regulacionog plana završena je prva faza projekta nazvana Fazom pripreme. Učesnici sastanka su se složili da je sada na redu druga faza, tj procedura javnog uvida i stručne analize. Tim povodom na sastanku je donesena odluka da procedura javnog uvida počne 1. marta i traje trideset dana, nakon čega bi se sumirale primjedbe i sa predlagačem utvrdili elementi njihove opravdanosti. Poslije toga bi se regulacioni plan u formi prijedloga našao pred odbornicima Skupštine opštine. Da bi što više građana imalo uvid u projekat određeni su i punktovi na kojima će biti izložena dokumentacija projekta, a to su: zgrada SO, likovna galerija i prostorije ALORG-a, te jedna lokacija u Novoj Topoli koja će naknadno biti određena.

 

19/12/2009: PREZENTACIJA AGRO-INDUSTRIJSKE ZONE U BANJALUCI

Prezentacija projekta Agro-industrijske zone i agro-tehnološkog klastera u Novoj Topli održana je u zgradi Vlade RS u Banjaluci u prisustvu premijera RS Milorada Dodika, ministra poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Radivoja Bratića, načelnika opštine Gradiška Nikole Kragulja i njegovih saradnika, predstavnika Agencije za lokalni razvoj Gradiška, koja je i nosilac ovog projekta, te brojnih drugih učesnika. Nenad Kesić, projekt menadžer u Agenciji za lokalni razvoj istakao je da se na pripremi projekta, uz podršku njemačke agencije GTZ, radilo u protekle četiri godine i da je ovaj projekat, kao sastavni dio Strategije razvoja opštine Gradiška i razvojnih strategija Vlade RS ,nastao s ciljem poboljšanja konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru i životnog standarda stanovništva u regionu. Predstavljajući ovaj projekat koji obuhvata površinu od 144 ha,Kesić je naglasio da industrijski profil agro-industrijske zone Nova Topola podrazumijeva da se uz agroposlovanje, uključujući istraživanje i razvoj, razvija i moderna logistika, kapaciteti prerade, pakovanja, skladištenja i funkcija distribucije kako bi se proširio poljoprivredni lanac vrijednosti u regionu.Podsjeća da je lokacija industrijske zone u Novoj Topoli izuzetno pogodna za domaće i strane investitore radi svog geografskog položaja, klimatskih uslova, zemljišnog potencijala i drugih prednosti. U okviru koncepta agro-industrijske zone razvijen je i koncept za uspostavljanje poljoprivredno-tehnološkog klastera.Projekat predviđa da u roku od pet godina 30 – 50 kompanija budu aktivne u klasteru, koje će zapošljavati 400 do 800 ljudi i ostvarivati godišnje prihode od prodaje u iznosu od 15 do 25 miliona evra, rečeno je prilikom prezentacije ovog projekta. Kesić iostiče da je sada u procesu zatvaranje konstrukcije finansiranja i izvedbenog projekta, te da bi do polovine iduće godine trebala početi realizacija prve etape ovog projekta.Finansijska podrška očekuje se od međunarodnih organizacija, Vlade RS, lokalne zajednice i investitora kojih, prema tvrdnji Kesića, već ima. Predsjednik Vlade RS naglasio je da će Vlada RS sa dva miliona KM pomoći izgradnju primarnih saobraćajnica koje će omogućiti dalju realizaciju ovog projekta.“Vidljiv je značaj ovog projekta jer je smješten u izrazito poljoprivrednom kraju gdje je potrebno naći novi model koji bi odgovarao zahtjevima savremenog doba za potencijal koji se tu nalazi.Upravo ovaj projekat zadovoljava te porebe, zaključio je Dodik.

Prisutnima je o projektu govorio i predstavnik njemačke organizacije GTZ, a načelnik opštine Gradiška Nikola Kragulj istakao je da će agro-industrijska zona biti spona između proizvođača, prerađivača i potrošača.Gradiška opština ima šansu i mogućnosti za značajnu proizvodnju hrane što je jedan od glavnih oslonaca budućeg razvoja gradiške opštine i okruženja, zaključio je Kragulj.

Zašto istorijski pregled projkta ?

Svi smo svijesni značaja projekta, za dalji razvoj mjesta i mogućnosti zapošljavanja. Da bi dočarao ozbiljnost projekta i ozbiljan pristup realizaciji istoga i da bih ga prikazao hronološki kroz istorijsko razdoblje od prezentacije ideje do realizacije i svaki napredak u realizaciji s obzirom da je proglašen za ključni u Opštini Gradiški. Ozbiljnost ovom projektu dala je i Vlada jer je od velikog značaja za Republiku Srpsku i njen poljoprivredni razvoj. Vjerujem da oni koji su zaduženi za razvoj ovoga projekta složno rade na njegovoj realizaciji i da će na vrijeme realizovati ciljeve koje su sebi zacrtali ne štedeći sebe. Sajt Nova Topola će i u buduće pratiti realizaciju ovoga projekta  kao osnivač i urednik sajta, a nadam se poslije mene i moji naslednici. (Miro)

Komentariši