Pripreme za privlačenje investicija

Gradiška predstavlja jednu od općina u Republici Srpskoj s najvećim poljoprivrednim potencijalom te ne čudi da je i u strategiji razvoja kao jedno od važnijih strateških opredjeljenja označena izgradnja Agro industrijske zone u Novoj Topoli.
Na projektu uspostave ove zone radi Agencija za lokalni razvoj Gradiška (ALORG) kojoj je cilj ovim projektom ukupan ekonomski razvoj regije Lijevče polje dići na viši nivo, posebno kad je u pitanju agrarni sektor.
“Zahvaljajući klimi, geologiji, jeftinom navodnjavanju i kvalitetnom zemljištu Nova Topola i Lijevče polje pružaju visok potencijal za organizovanje širokog spektra proizvodnje, od voća, povrća, jagodičastog voća, začinskog bilja, ljekovitog i aromatičnog bilja, te drugih proizvoda tržišnih niša, ali i svih aktivnosti vezanih za prerađivačku industriju”, kaže nam Vesna Gavrilović, direkotorica ove Agencije.
Ističe da lokacija predstavlja izvrsnu proizvodnu bazu za inostrana tržišta. Kao prednost ove lokacije za investitore navodi i blizinu Univerziteta u Banjaluci, Poljoprivrednog instituta i drugih istraživačkih i obrazovnih institucija, što otvara mogućnost za blisku povezanost između istraživanja, razvoja i primjene. Osim toga tu je i preferencijalna pozicija za ulazak na važna ciljna tržišta (Srbije, Hrvatske, Europske Unije i Rusija) zbog blizine međunarodnog aerodroma Banja Luka i međunarodnog autoputa.
O tome dokle se došlo u poslu uspostave zone Gavrilović kaže da je regulacioni plan za razvoj Agro industrijske zone Nova Topola već pripremljen i usvojen. Vlada RS je također prenijela pravo raspolaganja nad pomenutim površinama, koje se vode kao građevinsko zemljište, na Općinu Gradiška.
Do zone je dovedena i sva infrastruktura od telekomunikacija, električne energije do vode. Naglašava da će se od 144 hektara površine koje obuhvata ova zona 60 hektara staviti u funkciju nakon implementacije prve faze razvoja.
Ističe da je cilj izgradnje lokacije, i njenog pretvaranja u agroindustrijsku zonu u kombinaciji sa agro tehnološkim klasterom kao ključnim dijelom zone, osnivanje centra sa svim kompetencijama koje zahtjeva razvoj poljoprivrede jasnog profila.
“Industrijski profil ove zone podrazumijeva da se uz agro poslovanje, uključujući i istraživanje i razvoj, razvija i moderna logistika, kapaciteti prerade, pakovanja, skladištenja i funkcija distribucije kako da bi se proširio poljoprivredni lanac vrijednosti u regionu”, kaže ona.
Naglašava također da u njoj svakako svoje mjesto treba da nađu i oni koji se bave preradom, ali i svi koji na bilo koji drugi način koriste poljoprivredne proizvode, te institucije koje se bave istraživačkim radom, primjenom i transferom novih tehnologija baziranih na savremenim naučnim saznanjima.
(AIC-Napisao D.K.)

3 komentara na “Pripreme za privlačenje investicija”

  1. Sta su sad poceli izmisljati toplu vodu.Ovo je sve poznato godinama.

  2. Stvarno ne razumijem zašto praviti nešto novo kad to već imamo?Ovo ako prođe Neno je obezbijedio i sebe i 6 koljena iza.
    Samo ću pitati.šta bi sa Farmlandom,Svinjogojskom farmom,TSH,Mašinskim servisom,Ratarstvom.Sjeća li se neko Prima trade-a? I ko je bio glavni u njemu?
    Ravno do dna…

  3. bilo kako bilo,da nam je u buducnosti obezbjediti izvor prihoda za stanovnistvo.na ovaj ili onaj nacin.nas kapital je plodna zemlja i geografski polozaj.mislim da ce u buducnosti biti veca potraznja za tzv. bio hranom ili ekoloski zdravo uzgojenom hranom.jedino tako mozemo konkurisati drugim zemljama koje imaju razvijenu tehnologiju i vec ucvrscen polozaj na trzistima eu i dalje.

Komentariši