Procijenjene štete od poplava u gradiškoj opštini

Na području opštine Gradiška štete uzrokovane poplavama procjenjuju se na oko 2 miliona KM. Ovo je sumirala opštinska Komisija za procjenu šteta koja je obišla dvadesetak mjesnih zajednica i stotine poljoprivrednih proizvođača.

stete

„Sve su lokacije kritične, sva poplavljena područja su za nas jednako važna. Međutim treba istaći da smo velike štete na poljoprivrednim površinama uočili na lokacijama Vrbaška, Donji Podgradci, Dragelji, Kočićevo gdje se izlio kanal Ljevčanica. Sporan nam je i Bok Jankovac jer je  visok nivo podzemnih voda“ kaže Milutin Misimović, predsjednik Komisije za procjenu šteta opštine Gradiška. On je istakao da su inače najveće štete zabilježene u poljoprivredi i procjenjuju se na oko milion 376 000 KM, štete na putnoj infrastrukturu iznose 350 000 KM, a na građevinskim i pomoćnim objektima 200 000 KM. “Posljedice se sad već naravno vide, biljke su u izuzetno lošoj kondiciji,a površine na kojima se voda duže zadržala, prije svega one pod kukuruzom, ljudi su dobrim djelom već presijali.U svakom slučaju štete ove godine su velike, a opština nema sredstva da ih sanira“  kaže Misimović.On je dodao da su od Ministarstva poljoprivrede dobili zvnični zapisnik koji će naši proizvođači potpisati, te ćemo te zapisnike o visini šteta njima proslijediti na dalju obradu.

Za stanovništo Gradiška koje je bilo poplavljeno godina će sigurno biti teška, posebno za poljoprivredne proizvođače čije su površine,a posebno usjevi uništeni. Da podsjetimo da je ovo područje bilo poplavljeno dva puta ove godine i to 24. i 25. aprila i 1. i 2. maja. Tada su se usljed obilnih padavine izlile rijeke i potoci, a vodena stihija zahvatila je nekoliko mjesnih zajednica, te poplavila brojna domaćinstva.

Info+

Komentariši