Prošle godine voćari u gubitku, ove se nadaju da neće biti u dobitku?

U Gradišci je u organizaciji Udruženja voćara RS i opštine Gradiška održano sedmo Savjetovanje voćara pod motom “Voćarstvo Republike Srpske na raskršću: dalje propadanje ili oporavak”. kaže se u naslovu portala www.gradiška.com i nastavlja.

„Stalno imamo negativna poslovanja,a posebno prošle godine koja je jedna od najrodnijih imali smo velike gubitke bez obzira što smo imali duple prinose. Zna se da je problem što imamo pritisak iz Evropske unije i naše tržište je nezaštićeno“ rekao je Dragoja Dojčinovć, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.
“Mi smo kroz povećanje budžeta za prošlu godinu izdvojili preko pet miliona KM direktne podrške za voćarsku proizvodnju. Nadam se da ćemo sljedeće godine imati bolju situaciju u ovoj proizvodnji” kaže Saša Lalić iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

O stanju u voćarstvu na području opštine Gradiška govorio je Branko Stojnić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i privredu koji je rekao da se ukupna godišnja prozvodnja kreće se oko 60 hiljada tona raznih vrsta voća gdje dominira jabuka zatim kruška , šljiva i ostale voćne vrste.

Pored toga što se iznose problemi Savjetovanje je izuzetno korisno, jer se razmjenju iskustva i stiču nova saznanja. Tako je jedna od tema ovog Savjetovanja bila „Uspostavljanje izvještano prognozne službe“ koja je pokrenuta od strane resornog ministarstva.

Na sedmom Savjetovanju bile su zastupljene i druge teme kao što su: izvještaji i novosti u protivgradnoj preventivi RS, analiza konkuretnosti malih proizvođača voća Zemljoradničke zadruge u Vojvodini, voćna paša-paša opstanka medonosne pčele, najznačajnije bolesti maline, integralne mjere za njihovo suzbijanje i druge teme.

Reklo bi se nek se kreće, valjda će očekivanja od ove godine biti dovoljna za pokrivanje negativnog poslovanja u prethodnim.