Protest bivših radnika ‘FARMLEND’ – hoćemo naš novac!

Već mjesecima pričalo se da je FARMLEND prodan kinezima za 24 miliona eura, a radnici danas nemaju  od čega da naplate 300.000 maraka.

Okupili su se ispred kapije, ali tamo ih niko nije dočekao, pa poručuju da će odgovore već naredne sedmice tražiti pred Vladom.

“Ne znam koliko sada firma ima mašina tamo, ali  sam čuo da je sve prodano. Od traktora do kombajna sve se može prodati. Došli smo da vidimo možemo li dobiti nešto da prodamo? Ovo pitamo vlade “, rekao je bivši radnik” FARMLEND “Siniša Đukić.

“Stečaj nije poktrenut, navodno kinezi su kupili farmu. Međutim, vidim od toga nema ništa “, rekao je bivši radnik Branislav Puljarević.

Iz FARMLEND odbora nije bilo moguće dobiti informaciju šta se dešava, jer je vlasnik Dragan Vasiljević na poruke i pozive nije odgovorao. Bivši direktor Predrag Zgonjanin kaže da više ne radi u Farmlendu i nije znao šta se dešava. On tvrdi da je ugovor sa kinezima potpisan, ali nema informacija zašto se ne realizuje 24 miliona, sa čim bi se namirili  i radnici i država. Radnici tvrde da država Farmlendu i dalje isporučuje  gorivo za kamione, iako proizvodnje već dugo nema .

Iako radnici tvrde da Farmlend od Vlade dobija redovno podsticaje gotovo ništa ne ukazuje da ova firma i dalje radi. Oznake firme skinute su sa glavne kapije, a radnici tvrde da u krugu nema goveda.

Sve je rasprodato do zadnje krave, kažu radnici. Nakon najave dolaska kineza, kratko su vjerovali da će dobiti svoje, ali sada su jedino preostaje da traže pomoć od vlade.

“Ići ćemo pred zgradu Vlade, tražićemo pomoć u zgradi  Vlade ako nam omoguće da uđemo u nju. Ako ne, onda ćemo ići u stranku SDS tražićemo Vukotu Govedaricu da on nešto uradi i Miladina Stanića”, rekla je bivši radnik Farmlenda Nevenka Dejanović.

Ni Vlada sa Farmlendom nije načisto, jer ta firma trenutno duguje IRB-dva kredita od 3 i 15 miliona maraka za koje je garant bilo Ministarstvo poljoprivrede. Farmlend je dugovao oko 32 miliona maraka, a najveći povjerilac je država.

(atv)