PROTIVGRADNA PREVENTIVA RS OVE SEZONE DEJSTVOVALA 30 DANA – DUPLO VIŠE U ODNOSU NA RANIJE GODINE

Protivgradna preventiva RS ove sezone dejstvovala je 30 dana, ispalivši 1.230 raketa, što je duplo više u odnosu na ranije godine. Direktor Protivgradne preventive, Joviša Kovačević, rekao je da je najviše raketa ispaljeno na području gradiške opštine, ukupno 207 i dodao da su nakritičniji bili  23. i 26.maj  i 24. i 25.juni ove godine.Kovačević je naglasio da je, bez obzira na vremenske neprilike, sezona odrađena prema procjenama sa terena i da su štete od grada svedene na minimum.

On je podsjetio da je početkom oktobra ozvaničen rad  na Projektu uspostavljanja tehnološko-meteorološkog servisa i modernizaciji protivgradne pereventive RS.Projekat je vrijedan 25 miliona maraka i predviđa nabavku dva nova meteorološka radara, formiranje još dva regionalna centra, u Bijeljini i Trebinju , pored  sadašnjeg u Novoj Topoli , potpunu automatizaciju protivgradnih stanica i formiranje centra za prikupljanje, obradu  i slanje podataka drugim institucijama.

Na taj način Protivgradna preventiva RS biće osposobljena da pruža usluge odbrane od grada ne samo u RS i Brčko Distriktu, već i u cijeloj Federaciji BiH.

(radio gradiska)

Komentariši