Radnici masovno napuštaju “Farmland”

Ne možemo više raditi uzalud, prekipjelo je, poručuju ogorčeni radnici Farmlanda. Snježana Puzić, koja je pune dvije decenije radila u nekadašnjem ponosu Nove Topole, jedna je od 18 radnika koji su jutros dali otkaz. Sada kada je jasno da su svi rokovi probijeni, dogovori prekršeni, a zarađeni novac sve dalje, dostojanstven odlazak je jedino što radnicima, kažu, preostaje.

“Vjerovali smo , ali kad su nam juče rekli da nam mogu dati samo jednu platu, onda nema šta. Da je lako, nije lako teško je, ali ne može se ni ovako više raditi”, rekla je Snjažana Puzić.

“Osjećamo se prevareno, izdano i to je to. Nakon toliko radnog staža da moraš napustiti bez ičega, teško. A iz ove firme sam otišao u rat sačuvali smo je, evo drugi došli da je rastave”, rekla je Snježana Matarugić.

Željko Lakić odlučio je da ipak ostane u Farmlendu. Teško mu je što se rastaje sa kolegama sa kojima je radio decenijama.

“Šta ja znam odlučio sam ostati sad pa možda sam ja u krivu. Ovo su sve moje radne kolege sa kojima sam proveo 20 i više godina”, rekao je Lakić.

To što su ostali bez velikog broja radnika, neće ugroziti funkcionisanje Farmlenda, tvrde u upravi. Odlučili su da smanje obim posla i dežurstava, pa im više radnika nego što ih trenutno imaju ni ne treba.

“Za sada nemamo za tim potrebe. Imamo rezerve u ratarstvu, fabrici hrane, tako da nema potrebe bilo je tu radnika i viška u Farmlendu”, kazao je Predrag Zgonjanin, član Upravnog odbora Farmlanda.

Kasno popodne na račune sada već bivših radnika legla je jedna zarada , jer za više kažu u upravi nije bilo. Kada ne dobijete 8-9 plata , jedna vam, ponavljaju radnici, ne rješava nagomilane dugove i probleme.

Uprkos dodatnim ubjeđivanjima i obećanjima, većina radnika koji su bili u štrajku, odlučili su da zauvijek napuste Farmlend. Iako su dali otkaz, od svog teško zarađenog novca, kažu neće odustati.

U narednim danima, kažu sada već bivši radnici, osmisliće način kako da dođu do svojih plata, jer nikome ne planiraju da poklone ono što su radom stekli.

Izvor:ATV

Komentariši