Radnici „Ratarstva“ blokiraju put Banjaluka-Gradiška

Bivši radnici „Ratarstva“ iz Nove Topole u petak će blokirati saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Gradiška, ukoliko im uprava ovog preduzeća u stečaju i Vlada RS ne obećaju isplatu 35 plata.

Protest će, prema riječima smijenjenog predsjednika Odbora povjerilaca „Ratarstva“ Koviljke Šokčević, početi u petak u 12.00 časova, jer „radnici više ne žele da trpe situaciju u kojoj se imovina preduzeća krčmi, od čega pojedinci imaju ogromnu korist“.

„Iako smo ministra poljoprivrede Stevu Mirjanića i, zbog predugih sudskih sporova, ministra pravde Antona Kasipovića, pozvali na sastanak u prostorije „Ratarstva“, rekli su da ne žele da dođu, već da će nas dočekati u Ministarstvu poljoprivrede. Ovdje imamo svu dokumentaciju i ne možemo toliku arhivu da ponesemo sa sobom, ali i ovo je pomak. Dok mi, predstavnici povjerilaca i radnika, budemo u Banjaluci, radnici će se okupiti u direkciji u Novoj Topoli. Ako situacija ne bude povoljno riješena za nas, blokiraćemo magistralni put“, kazala je Šokčević za CAPITAL.

Radnici na sastanak idu sa konkretnim zahtjevom, da im se isplati 1,5 miliona KM koliko ukupno iznosi 35 neisplaćenih plata. Smatraju da je Ministarstvo poljoprivrede prava adresa jer je ono zemljište „Ratarstva“ dalo pod koncesiju i od toga ubire značajne prihode.

„Tražimo da izmire sva dugovanja prema nama i to s kamatama i tek tada ćemo odustati od ove priče“, istakla je Šokčević.

Kovačević ne želi da razgovara

Dodaje i da stečajni upravnik Dušan Kovačević i dalje ne želi da razgovara sa radnicima, a obratili su se i sekretaru Okružnog privrednog suda odakle su, kako tvrde, istjerani.

„Samo smo pitali zašto iznose laži o nama, govoreći da smo izmanipulisani i da govorimo neistine o dugovanjima i prodaji zemljišta i ostale imovine preduzeća. Za sve što govorimo imamo debele dokaze. Ako nije tako, neka nas odmah ubiju. Ionako smo ubijeni“, dodala je Šokčević.

I dok se radnici „Ratarstva“ spremaju za blokadu puta, Kovačević ističe da se neće pojaviti na sastanku zakazanom za petak jer ga, kako je kazao za CAPITAL, niko nije ni pozvao.  Za situaciju u preduzeću optužio je predstavnike radnika i povjerilaca, ali i bivšeg stečajnog upravnika Slavka Vujančevića.

„Očigledna je manipulacija radnika i to rade Šokčevićeva i Vujančević. Sve što su mogli da pokradu, pokrali su u sedam godina Vujančevićevog upravljanja stečajnim postupkom. Napravili su štetu od oko četiri miliona KM. Postoje sve krivične prijave i presude suda gdje se vidi šta su radili. Ne dozvoljavam da mi neko prišiva njihovih sedam godina i njihova krivična djela. To što radnici tvrde je protivzakonito“, kategoričan je Kovačević.

Ističe da radnici ne mogu da budu namireni prije nego što se okončaju drugi prioritetni poslovi u stečajnom postupku, jer ne želi da radi mimo zakona.

„Sve što sam uradio, uradio sam u skladu sa zakonom i to je potvrdio i Viši privredni sud. Oni nemaju nijedan dokaz jer je riječ o patološkim lažovima. Ne želim da se raspravljam, jer mi je to poniženje. Riječ je žešćim kriminalcima“, naglašava Kovačević.

Na pitanje da li je istina da se Skupština povjerilaca nije sastala tri godine i da se zemljište „Ratarstva“ rasprodaje mimo njihovog znanja, stečajni upravnik tvrdi da je i ovo jedna u nizu neistina.

„Godinu i po dana sam ispravljao Vujančevićeva krivična djela. Faktički, posljednjih godinu i po dana vodim stečaj. Evo, dođite pa se sami uvjerite šta radi u „Ratarstvu“. Ja polažem račune organima stečajnog postupka i sudovima, a ne njima. Neka blokiraju šta hoće, ja neću mimo zakona“, zaključio je Kovačević.

Stečajni postupak u „Ratastvu“ traje devet godina, a okončanje agonije još se ne nazire zbog, po riječima Kovačevića, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, predugih sudskih sporova i činjenice da imovinu „Ratarstva“ niko ne želi da kupi.

(CAPITAL)