Radnici “Ratarstva” odustali od blokade puta, Kasipović obećao pomoć

NOVA TOPOLA,  Bivši radnici “Ratarstva” iz Nove Topole danas nisu blokirali put Banjaluka – Gradiška, jer im je ministar pravde RS Anton Kasipović obećao da će u narednih desetak dana pokušati da riješi dugogodišnji stečajni problem u ovom preduzeću, saznaje portal CAPITAL.

Međutim, iako su danas prisustvovali sastanku sa radnicima “Ratarstva”, ni ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić, ali ni pravde Anton Kasipović nisu govorili o detaljima niti se javljali na telefonske pozive. Ipak, zvaničan dopis stigao je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u kojem stoji da je riječ o “konsultativnom sastanku na kojem je konstatovano da je predmet razgovora čisto pravne problematike”.

“Sljedeće sedmice biće održan sastanak na kojem će predstavnici Pravobranilaštva RS, stečajni upravnik i predstavnici Sekretarijata Ministarstva pravde i Ministarstva poljoprivrede pokušati iznaći rješenje za ovaj problem”, stoji u dopisu.

Rječitiji su bili radnici i predstavnici povjerilaca koji su za CAPITAL kazali da se tokom sastanka “sve svelo na priču „vidjećemo i pokušaćemo““.

„Govorili smo o nezakonitom vođenju stečajnog postupka, o prodaji zemlje i činjenici da novac nikada nije završio na računu „Ratarstva“, o samovolji stečajnog upravnika Dušana Kovačevića i sudije Midhe Vukalića, koji skupštinu povjerilaca nisu sazvali tri godine. Dostavili smo svu dokumentaciju, ali ne vjerujemo da će se išta riješiti. Sačekaćemo tih desetak dana koliko su nam tražili pa ćemo planirati naredne korake“, kazala je za CAPITAL smijenjeni predsjednik Odbora povjerilaca Koviljka Šokčević.

Kako je istakla, 230 radnika samo traži svoja prava i isplatu dugovanja od 1,5 miliona KM.

“Zemljište i imovinu preduzeća prodaju, ali ništa od toga ne završava na računu firme, već na računima pojedinaca“, kazala je Šokčević.

Premda je uredno pozvan još 30. maja, Kovačević se danas nije pojavio u zgradi Vlade RS, ali je zaključao krug „Ratarstva“ i nije dozvolio bivšim radnicima da se tu okupe.

Za situaciju u preduzeću prije nekoliko dana optužio je upravo predstavnike radnika i povjerilaca, ali i bivšeg stečajnog upravnika Slavka Vujančevića.

„Očigledna je manipulacija radnika i to rade Šokčevićeva i Vujančević. Sve što su mogli da pokradu, pokrali su u sedam godina Vujančevićevog upravljanja stečajnim postupkom. Napravili su štetu od oko četiri miliona KM. Postoje sve krivične prijave i presude suda gdje se vidi šta su radili. Ne dozvoljavam da mi neko prišiva njihovih sedam godina i njihova krivična djela. To što radnici tvrde je protivzakonito“, istakao je.

Dodao je da radnici ne mogu da budu namireni prije nego što se okončaju drugi prioritetni poslovi u stečajnom postupku, jer ne želi da radi mimo zakona.

Inače, stečajni postupak u „Ratarstvu“ traje devet godina, a okončanje agonije još se ne nazire zbog, po riječima Kovačevića, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, predugih sudskih sporova i činjenice da imovinu „Ratarstva“ niko ne želi da kupi.

(CAPITAL)

Radnici “Ratarstva” iz Stare Topole, njih stotinjak, protestvovalo je danas ispred upravne zgrade preduzeća, koje je već devet godina u stečaju, tržeći naplatu svojih potraživanja u iznosu od 1,5 miliona KM.

Radnici su se okupili čekajući ishod današnjeg sastanka u Ministarstvu pravde Republike Srpske, kome su prisutvovali predstavnici radnika, resorni ministar Anton Kasipović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić.

Predstvanik radnika Zorica Balaban rekla je da je sa ministrom Kasipovićem dogovoreno da se pokuša riješiti prvni spor radnika i preduzeća u stečaju, jer se, kako tvrdi, novac sliva u stečajnu masu preduzeća, dok se dugovanja prema radnicima ne isplaćuju.

Predstavnik radnika Koviljka Škočević rekla je da radnici vjeruju ministru pravde Republike Srpske da će nešto preduzeti kako bi bio riješen problem radnika “Ratarstva”.

Ona je najavila da će radnici ponovo organizovati proteste ukoliko za deset dana ništa ne bude riješeno.

(srna)