Radnike „Farmlanda“ slagali i kupci opreme

BANJALUKA – Bivši radnici „Farmlanda“ iz Nove Topole uspjeli su da namire tek mali dio svojih potraživanja prodajom zaplijenjene imovine ovog preduzeća, jer je značajan broj kupaca odustao i nije uplatio izlicitirani iznos, potvrdila je za portal CAPITAL advokat radnika Miroslava Drinić.

Dio imovine „Farmlanda“ koju su bivši radnici tog preduzeća nedavno zaplijenili prodat je prošle sedmice na licitaciji, a najpovoljniji ponuđači su imali rok od tri dana da uplate izlicitirani iznos.

Iako je tada izlicitirana imovina vrijedna oko 200.000 KM, u predviđenom roku uplaćeno je svega nešto više od 60.000 KM, tako da će roba sada biti ponuđena kupcima koji su bili drugi na listi najpovoljnijih ponuđača.

„Zaključno sa petkom je bilo uplaćeno oko 64.000 KM, od izlicitiranih više od 200.000 KM, što znači da su određeni kupci odustali. Roba će sada biti ponuđena kupcima koji su bili drugi na listi najpovoljnijih ponuđača. Imamo informaciju da je danas preuzeta roba vrijedna oko 20.000 KM“, rekla je Miroslava Drinić.

Ona je istakla da su popisane još neke mašine koje će biti ponuđene na prodaju, ali da je gotovo izvjesno da radnici neće biti u potpunosti namireni.

„Ako imamo u vidu da samo osnovni dug „Farmlanda“ prema radnicima iznosi više od 300.000 KM, jasno je da dobar dio potraživanja oni neće uspjeti naplatiti. Problem je što su to sve zapuštene stvari, to je uglavnom staro željezo“, kazala je Drinić i dodala da je veoma čudno što se ne pokreće stečaj s obzirom na to da je preduzeće u ovakvom stanju.

Bivši radnici “Farmlanda” su 31. oktobra u pratnji advokata i sudske policije ušli u to preduzeće kako bi zaplijenili imovinu i naplatili oko 300.000 KM koje im firma duguje, a za koje imaju pravosnažne presude.

Radnici su još prošle godine dobili spor protiv „Farmlanda“, ali svoja potraživanja nisu uspjeli da naplate. Zbog toga su, uz pomoć sudske policije, plijenili imovinu koju su zatekli u krugu firme.

„Farmlandu“ su još od 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza, a od najavljene prodaje ove firme kineskim partnerima do sada nije bilo ništa. Milionska dugovanja „Farmland“ ima i prema Poreskoj upravi RS i na kraju septembra ove godine iznosila su 4,4 miliona KM.

                                     CAPITAL: M. Čigoja