Ransomware grupe se udružuju i formiraju kartele

Velike tvrtke sad imaju još više razloga za strah, jer bi suradnje ovih grupa mogle dovesti do efikasnijih napada.

Posljednje promjene u okviru poznatih ransomware grupa ukazuju da se različite grupe udružuju, a te strukture podsjećaju na analognu mafiju, piše Coin Telegraph.

Do ovog zaključka se došlo nakon nekoliko napada ransomware grupa koje su već stekle određenu reputaciju, s obzirom na to da su sigurnosni istraživači primijetili da se različite grupe udružuju kako bi što efikasnije vršile pritisak na žrtve. Tako na dark webu postoji lokacija u okviru koje grupa Maze dijeli ukradene podatke i započinje suradnju s drugim napadačima. Već je ustanovljeno da istoj lokaciji pristupaju i napadači iz grupe Ragnar Locker.

Grupa Maze je već široko poznata po tome da objavljuje podatke žrtava kad žrtve odbiju platiti traženu otkupninu, ali sad svojim datotekama dodaje i podatke do kojih su došli napadači iz drugih grupa. S obzirom na činjenicu da su žrtve uglavnom ljudi koji barataju osjetljivim informacijama, otkupnine se uglavnom kreću od 100 tisuća dolara po incidentu, a tvrdi se da su u određenim slučajevima išle i do nekoliko milijuna dolara.

Velike tvrtke sad imaju još više razloga za strah, jer bi suradnje ovih grupa mogle dovesti do efikasnijih napada, a iz grupe Maze očekuju da im se uskoro priključe i druge grupe, prije svega zbog financijske dobiti, a onda i zbog osjećaja moći nad onima koji se obično čine svemoćni.
geek