REDOVNE INSPEKCIJSKE KONTROLE NA PODRUČJU GRADIŠKE

Osim redovnih kontrola, inspekcija za hranu i zdravstvena inspekcija s ciljem sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti u toplim ljetnim mjesecima pojačano kontrolišu ugostiteljske objekte koji poslužuju hranu, kao i druge subjekte koji posluju sa hranom na području naše opštine.

Inspekcije posebno prate kvalitet lakokvarljivih životnih namirnica, kao što su sladoled, kolači, mesne prerađevine i slično. U ovoj godini, do sada, inspekcija za hranu je izvršila 270 inspekcijskih kontrola u Gradišci. Od toga su u 100 slučajeva utvrđene određene nepravilnosti, odnosno povrede zakona, te je doneseno 100 rješenja i izdato 7 prekršajnih naloga, prilikom čega su izrečene novčane kazne za prekršioce u iznosu od 14 000 KM. Uzeto je 32 uzorka hrane za mikrobiološku i hemijsku analizu koje su pokazale da samo jedan uzorak hrane ne odgovara zakonskim propisima u smislu zdravstvene ispravnosti. U toku inspekcijskih kontrola uništeno je ukupno 58,6 kilograma zdravstveno neipsravne hrane zbog isteklih rokova, organoleptičkih promjena i drugih nepravilnosti.

Zdravstvena inspekcija pojačano kontroliše higijensko-sanitarno stanje poslovnih objekata, a budući da je sezona kupanja na bazenima počela, kontrolisana su sva tri bazena na području opštine Gradiška, te je na dva bezena, po nalogu zdravstvene inspekcije, već izvršeno prvo uzorkovanje bazenske vode za mikrobiološku i hemijsku analizu koje se rade u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci.

Bitno je napomenuti da su na terenu, u odnosu na prošle godine, primjetne tendencije pada količine zdravstveno neispravnih životnih namirnica, broja neispravnih uzetih uzoraka hrane, kao i smanjenje broja objekata koji rade u lošim higijenskim uslovima, što je rezultat konstantnih i učestalih isnpekcijskih kontrola. S ciljem daljnjeg poboljšanja postojećeg stanja, bitno je da reaguju i potrošači, te da primjećene nepravilnosti u vezi sa životnim namirnicama, istekle rokove upotrebljivosti, loše higijenske uslove i slično, prijave u inspekciju za hranu, odnosno zdravstvenu inspekciju, jer je cilj podići na najveći mogući nivo zaštitu života i zdravlja ljudi, kao i zaštitu interesa potrošača, te savjesnost subjekata u svakoj fazi proizvodnje, transporta i prometa zdravstveno bezbjedne hrane.

(radio gradiska)

Inspekcije prave akcije kada treba puniti budžet, pa tako izaberu da vrše inspekcije nad onima koga će sigurno kazniti, dok inspekcije u nadležnosti komunalne policije niti rade niti vole da rade iako je donesena uredba po kojoj trebaju da rade  u oktobru 2014. Na prijave se i ne osvrću niti odgovaraju, ali koliko se zna platu redovno dobijaju, ne odbijaju zbog nerada.

(Miro)

Komentariši