Rekordan rod kukuruza

kukuruzSavo Radivojac iz Trošelja je zasijao oko 40 hektara kukuruza. S obzirom na vremenske prilike koje pogoduju ovoj žitarici, uvjeren je da će prinos biti natprosječan.

To potvrđuju i izuzetno visoke stabljike sa bogatim rodom. -Ove godine očekujemo rekordan rod od oko 10 tona po hektaru- kaže Radivojac. Zbog velikog broja bikova i svinja koje uzgaja, ovaj proizvođač kukuruz i kupuje. Trenutna cijena je oko 40 feninga po kilogramu. -Cijena će padati na 30 feninga i niže- uvjeren je poljoprivrednik iz Trošelja. Da će prinos kukuruza biti rekordan smatra i predsjednik Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske, Vladimir Usorac. Ukoliko druga polovina avgusta bude sunčana, rod neće biti ugrožen. -Stara izreka kaže kada pšenica plače, kukuruz pjeva. Kiša odogovara kukuruzu, to je navodnjavanje koje je besplatno- kaže Usorac.

Veliki prinos kukuruza u jesen, osim radosti, proizvođačima bi mogao zadati i glavobolje. Pored plasmana i pada cijene, problem se može javiti i kod skladištenja ove žitarice.

Info+

Komentariši