Samo nek je “Transparentno”

Radnici “Ratarstva” a. d. u stečaju iz Nove Topole kod Gradiške protestvovali su ispred upravne zgrade preduzeća, zbog stečajnog postupka koji traje nepunih deset godina i zbog objave Javnog poziva od strane opštine Gradiška za prijave davanja u koncesiju poljoprivrednog zemljišta od nekoliko hektara.

Smatraju da je zemljište po zakonu u vlasništvu preduzeća, da je sporno jer još traju sudski proces od strane Pravobranilaštva Republike Srpske protiv „Ratarstva“ u stečaju. „Poslije tog javnog poziva smo najavili proteste da bi prije 25-tog došla ponuda od Fonda PIO da preuzimaju naša potraživanja, a nas niko za to nije pitao.U tome stoji da se mi odričeno svih svojih punomoći i da dajemo punomoć advokatu Stuparu i da je se ne možemo odreći.Bojim se da iza toga stoji nešto puno veće“ rekla je Zorica Balaban, predsjednik Odbora radnika.

Dragan Pauković izrazio je sumnje i rekao da ugovor o ustupanja potraživanja neće potpisati,iako je to učinilo već stotinjak radnika. „Niko nas nije obavijestio da će biti ovakav način isplate i smatram da sve ide okolo, a ne redovnim putem i što se ovo nije desilo na sastanku petog januara i zašto se to toliko krije“ dodao je Pauković.

Protestu je prisustvovao i načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić koji je rekao da se sve radi transparentno. On kaže da je Fond PIO izrazio želju da izvrši otkup potraživanja u nominalnom iznosu kako bi se pomoglo radnicima da nakon agonije koja traje nepunih deset godina dođu do svojih sredstava.

Pojedini radnici Ratarstva” a. d. u stečaju iz Nove Topole s obzirom da neće potpisati ugovor o ustupanja potraživanja najavili su da će ići dalje u postupak.

(Info+ kablovski kanal)