Samo Srbija i BiH lošije od Hrvatske u e-trgovini

ZAGREB – Nakon povećanja prometa za 11,87 % na 547 milijardi eura u 2018. godini, evropski promet B2C e-trgovine predviđa se još veći rast u 2019. godini, približavanje rastu 14 % odnosno na 621 milijardu evra, navodi se u posljednjem godišnjem izvještaj Ecommerce Evrope i EuroCommerce.

Prema podacima Ecommerce Evrope i EuroCommercea ali i drugih relevantnih istraživanja Hrvatska ima jedno od najnerazvijenijih tržišta online trgovine ne samo u Evropi nego i na području nove Europe pa i Balkana. Prema podacima koje je objavio Tomaš Braverman iz Heureke, vodeće online trgovine u Češkoj i Slovačkoj, samo Srbija i Bosna i Hercegovina imaju nerazvijenije tržište e-trgovine od Hrvatske. Prema tome potencijal rasta online trgovine u Hrvatskoj je ogroman i kada se gledaju razvijenija tržišta srednje Europe poput Češke, Slovačke ili Poljske, a u odnosu na razvijena tržišta zapadne Evrope zaostatak iznosi nekoliko puta.

Zapadna Evropa je najveće tržište e-trgovine na kontinentu, s otprilike 66 % (363 milijarde eura) ukupnog europskog prometa online maloprodaje. Slijedi južna Evropa s 14 % (78 mlrd eura) i sjeverna Europa s 9% (49 mlrd eura). Pri tome, sjeverni Europljani imaju najveću potrošnju po e-kupcu (2.046 eura).

Najviša stopu internetske kupovine u 2018. godini imali su Švicarci (88 %), slijede Velika Britanija (87 %) i Danska (86 %), dok su najniže stope u Bugarskoj (31 %), Rumunjskoj (26 %) i Ukrajini (22 %).

Kada je u pitanju prekogranična online kupnja, odnosno kupnja u online trgovinama u drugim zemljama, malteški e-kupci su na prvom mjestu u Europskoj uniji (89 %), slijede Cipar (83 %) i Luksemburg (82 %).

Glavni direktor EuroCommercea Christian Verschueren upozorava kako oni koji odlučuju o nacionalnim ekonomskim politikama u Europi te dužnosnici Europske unije kao i regulatori trebaju više raditi na unaprjeđenju mogućnosti za onlinetrgovinu kako Europa ne bi zaostajala za Kinom i SAD, upozorava kako je evropsko tržište još uvijek pogodnije za trgovce izvan Europe, kod domicilnih trgovaca izraženi su, među ostalim, problema s naplatom PDV-a, označavanjem pošiljki u dostavi iz online trgovina, ograničenjima distribucije robe.

Bug.hr

Komentariši