Sastanak delegacija TIKA-e i ambasade Republike Turske u BiH s predstavnicima Bosanske Gradiške

Predstavnici Općine Bosanska Gradiška danas su u Banjoj Luci predali nekoliko projekata s područja ove općine Omeru Faruku Alimciju, koordinatoru turske Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) za Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak delegacija TIKA-e i ambasade Republike Turske u BiH s predstavnicima Bosanske Gradiške održan je u organizaciji Senada Bratića, potpredsjednika Narodne skupštine RS-a.

-Zoran Adžić, načelnik Općine Bosanska Gradiška, prezentovao je, odnosno predao nekoliko projekata za koji su iskazali interes. Načelnik je općine od 53.000 stanovnika i stvarno se zalaže za razvoj i prosperitet svoje općine. Imamo veliki broj projekata koji se apliciraju prema nama. U zadnjem periodu smo se bazirali na projekte koji direktno pospješuju kućni budžet stanovništva – kazao je Alimci i dodao da su dobili projekte za tvrđavu Berbir i projekte vezane za asfaltiranje cesta u mjesnim zajednicama.

On je dodao da TIKA od 1995. godine ima kancelariju u Sarajevu i do sada je realizovala preko 850 projekata iz raznih oblasti. Pojasnio je da su projekti realizovani u saradnji s vladinim ili nevladinim institucijama, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost stanovništva.

Zoran Adžić, načelnik Bosanske Gradiške, rekao je da su današnji sastanak iskoristili da predstave općinu, privredne potencijale i njeno kulturno-historijsko naslijeđe, naročito tvrđavu Berbir koja bi nakon otkopavanja mogla biti u turističkoj ponudi ove općine.

-Razgovarali smo o mogućnostima aktiviranja TIKA-e i turskih kompanija da dođu u posjetu Bosanskoj Gradišci kako bi im prezentovali potencijale i kulturno-historijsku baštinu – rekao je Adžić.

TIKA, Bosanska Gradiška

Senad Bratić izjavio je da mu je bilo zadovoljstvo biti domaćin sastanka koji ima za cilj razvoj. On se nada da će TIKA podržati jedan projekat koji se tiče kulturno-historijskog naslijeđa iz perioda Osmanlijskog carstva na prostoru općine, a uskoro i grada Bosanska Gradiška.

-Započeli smo jednu temu, a onda otvorili i druge vezane za mogućnosti ekonomske podrške, naročito u sferi poljoprivrede na područjima gdje ima povratnika u Bosansku Gradišku, a i šire na prostoru Bosanske Krajine. Ovaj sastanak trebalo bi da rezultira u skorije vrijeme konkretnim zajedničkim projektima na području Bosanske Gradiške i drugih općina Bosanske Krajine – kazao je Bratić.

(Anadolija)