SASTANAK UDRUŽENJA MLJEKARA RS SA PREDSTAVNICIMA RESORNOG MINISTARSTVA

10341

Od ukupno 60 miliona KM podsticajnih sredstava za poljoprivredu, iz Budžeta RS za podsticaj proizvodnji mlijeka godišnje se izdvaja 24 milona za 8 hiljada registrovanih proizvođača mlijeka, rekao je danas pomoćnik ministra Poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede RS za ruralni razvoj , Zoran Kovačević, nakon sastanka predstavnika Ministarstava sa Upravnim odborom Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara RS, koji je održan u Novoj Topoli.

Kovačević je rekao da se nada da podsticajna sredstva za narednu godinu neće biti umanjena. Ako budu, to će biti umanjenje od samo nekoliko procenata, naglasio je Kovačević i dodao da će prave podatke imati nakon ocjene podnesenih zahtijeva. Na bazi preporuka Glavnog revizora RS, došlo je do izmjena Pravilnika o raspodjeli, prema kojima se može raspolagati samo sa onoliko sredstava koliko je odobreno u Budžetu, a obaveze po osnovu podsticaja ne mogu se prenositi u narednu godinu, pojasnio je Kovačević, navodeći da je prije nekoliko dana proizvođačima isplaćena avgustovska premija za mlijeko.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih prizvođača – mljekara RS, Vladimir Usorac, rekao je da je osnovni problem pozvođača mlijeka što od inspekcijskih organa EU nisu dobili izvozne brojeve. Umjesto na tržište Hrvatske i EU, domaći proizvođači mlijeko izvoze na tržište Srbije, Crne Gore i Albanije, rekao je Usorac. Zahvaljujući tome što postoji manjak mlijeka u EU i u BiH se ne uvozi mnogo, naši proizvođači većinu proizvedenog mlijeka mogu da plasiraju na domaće tržište, rekao je Usorac.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za oblast veterinarstva, Radmila Čojo, istakla je da će inspekcija Evropske unije krajem januara naredne godine posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Prema podacima Ministarstva, 88 farmi u Republici Srpskoj posjeduje uslove za dobijanje izvoznog broja i izvoz proizvoda na tržište EU. Čojo je naglasila da mljekari iz RS trebaju još mnogo raditi da bi ispunili uslove EU.

Sastanku su prisustvovali i direktor Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, Drago Nedić, glavni republički veterinarski inspektor, Ljiljana Gojić i predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske, Saša Bošković.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o koncesijama i zakupu zemljišta, cijenama mlijeka i premijama za mlijeko, nabavci junica za Robne rezerve, obilježavanju i evidenciji životinja, uzgojno – selekcijskom radu, nabavci i prodaji sjemena, kao i o regresiranju dizel goriva.

(radio gradiška)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *