Širenje ptičje gripe

Tokom 2020. godine izvještaji o ptičjoj gripi u Europi postajali su češći, a u studenom je u Hrvatskoj zabilježeno izbijanje ptičje gripe podtipa H5N8 kod domaće peradi.

Ptičja gripa ili ptičja gripa, ranije zvane vodene kozice (lat. Pestis avium), vrlo je zarazna virusna bolest ptica uzrokovana virusom gripe A.

Virus gripa tipa A, pored ptica, može utjecati na domaće svinje i druge sisare, uključujući ljude.

S obzirom na to da postoji visok rizik od ptičje gripe i u Bosni i Hercegovini i u Republici Srpskoj, podsjećamo javnost i vlasnike i uzgajivače peradi da primijene sljedeće u cilju zaštite zdravlja životinja, kao i zdravlja ljudi od bolesti i infekcija koje se prenose između životinja i ljudi:

osigurati ekonomska dvorišta i objekte u kojima se životinje odbijaju od nekontrolisanog ulaska i izlaska ljudi, životinja i vozila,
instalirati i održavati uređaje za dezinfekciju osoba i vozila koja ulaze u ekonomsko dvorište i smještaj životinja i pružiti radnicima i posjetiocima zaštitnu odjeću i obuću,
kako bi se izbjeglo hranjenje svinja s algama,
kako bi se izbjeglo držanje životinja na otvorenom,
kako bi se spriječio kontakt divljih i domaćih životinja,
nadgledati zdravstveno stanje životinja i svaku promjenu zdravstvenog stanja i prijaviti sve uginule životinje ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

Veterinar je dužan dostaviti odgovarajuće uzorke za laboratorijske testove putem nadležne veterinarske organizacije kako bi potvrdio ili isključio bolest.

Također pozivamo korisnike lovišta da pronađene uginule divlje ptice prijave nadležnom veterinaru ili veterinarskom inspektoru.

Za više informacija obratite se svom veterinaru.

Ovim putem tražim da grad povede računa i o onim vlasnicima koji su pod direktnom zaštitom vlasti, a zbog zasluga i kojuima je bilo dozvoljeno sve što drugima nije.