ŠK „Lijevče“ treći u Drugoj šahovskoj ligi

Nakon četvorodnevnih borbi u motelu „Bardača“ kod Srbca, pobjednikom Druge šahovske lige Republike Srpske proglašen je šah klub „Mladost“ iz Gacka, osvojivši maksimalnih 10 meč bodova, čime je nakon prošlogodišnjeg ispadanja iz Prve lige RS, ove sezone opravdao ulogu favorita i ekspresno se vratio nazad u društvo najboljih. Kapiten i prva tabla pobjedničke ekipe, velemajstor Slaviša Brenjo, uspješno je doveo ekipu na pobjednipčki tron, a to potvđuje i njegovih 4,5 osvojenih poena što je najbolji rezultat čelne table na čitavoj ligi. Na visokoj drugoj tabli igrao je zamjenik kapitena Sava Doder, pretrpevši samo jedan poraz u pet odigranih partija. Treća tabla je student Aleksandar Kokotović koji je osvojio maksimalnih 5 poena, što ga je svrstalo za najuspješnijeg igrača ove lige. Na četvrtoj tabli iskusni Mitar Adžić je doprineo ekipi sa 3,5 poena, koliko je osvojio i Miroslav Jonlija na petoj tabli. Trener kadetske ekipe Goran Gušić je dobio priliku da zaigra na poslednjoj tabli u dva meča i ostvario pobjedu i remi. Prva rezerva u ekipi Igor Kalem se nije obrukao, te u tri meča je ostvario pobjedu i dva remija. Generalni utisak je sasvim zasluženo prvo mjesto za ŠK „Mladost“ Gacko, što je na kraju i potvrdio Dr Vaso Bojanić, član IO ŠSRS, uručivši im pojednički pehar i te u tri meča je ostvario pobjedu i dva remija. Generalni utisak je sasvim zasluženo prvo mjesto za ŠK „Mladost“ Gacko, što je na kraju i potvrdio Dr Vaso Bojanić, član IO ŠSRS, uručivši im pojednički pehar i medalje na svečanom zatvaranju lige.

grupnadrugaliga2016

ŠK „Ozren“ Petrovo, standardni član Druge šahovske lige RS, ovoga puta u podmlađenom sastavu napravio je sjajan uspjeh zauzevši drugo mjesto na tabeli, čime je stekao pravo da se iduće 2017. godine nađe u društvu najboljih, Prvoj ligi RS. Ekipu iz Petrova sačinjavaju šest jakih majstorskih kandidata koji su poklekli na startu u derbi meču sa šampionima iz Gacka, ali u narednim mečevima bili na visini zadatka. Pojedinačni učinak po tablama: Aleksandar Lukić (3 poena iz 5 odigranih partija), Dražen Radulović (3,5 iz 5), Željko Petković (3,5/5), Živko Blagojević (2/5), Miroslav Tomić (2,5/5) i Željko Tomić (3,5/5).

ŠK „Lijevče“ Nova Topola osvojio je utješnu nagradu, bronazane medalje za treće mjesto u konačnoj tabeli. Treba istaći da ova simpatična ekipa nema prvoligaške ambicije, tako da im je ovo odličan uspjeh. Najuspješni pojedinac ekipe je Miodrag Hrvaćanin sa 4,5 iz 5 na četvrtoj tabli. Za pohvalu je i nastup jedine dame na turniru u redovima ovog kluba, a to je Jovanka Stojčević  koja se hrabro nosila sa kolegama šahistima na šestoj tabli. Posebno su ponosni na pobjedi nad lokalnim rivalom “Kozarom” iz Gradiške sa 5:1.

Rezultate, tablicu i komplet statistiku možete vidjeti na linku: Rezultati

Sudijsku ulogu su odlično odradili savezne šahovske sudije Stevan Paštar i Nemanja Šipka,obojica iz Banjaluke. Zahvaljujući njima imali smo odličnu prezentaciju ovog takmičenja, rezultati su objavljivani uživo i precizno, a fotografije su vjerno dočaravale takmičarsku atmosferu.

(sahovski savez rs)

Komentariši