SMANJEN BROJ NEZAPOSLENIH

ntaiz

U Gradišci je u prošloj godini zaposleno ukupno 1047 lica, što je značajan podatak koji pokazuje da je smanjen broj nezaposlenih u našoj opštini, rekao je rukovodilac Zavoda za zapošljavanje u Birou Gradiška, Saša Babić.

On je naveo da je u 2013.godini u RS dodijeljeno18 700 000 KM za zapošljavanje i samozapošljavanje građana, a u saradnji sa Svjetskom bankom realizovano je nekoliko projekata podrške mrežama socijalne zaštite i zapošljavanja.

U prošloj godini zaposleno je 8 pripravnika u Gradišci, a kod 30 privrednika zaposleno je 70 radnika, naveo je Babić. On je istakao da su zaposlena i  32 lica iz kategorija djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca. U okviru projekta poljoprivrede 11 poljoprivrednika sa područja opštine Gradiška dobiće 8 000 KM za registraciju svojih gazdinstava u komercijalna gazdinstva. U saradnji sa Savjetom ministara BiH, posredstvom Zavoda za zapošljavanje u Gradišci je zaposleno 9 Roma kod 7 poslodavaca..

Na evidenciji Biroa je 400 nezaposlenih sa fakultetskom diplomom od čega 13 sa završenim masterom, a najviše je  trgovaca, konfekcionara, bravara, stolara i kuvara, sa četvrtim stepenom obrazovanja najviše je gimnazijalaca, ekonomskih, mašinskih i poljoprivrednih tehničara, tehničara finalne prerade drveta i tekstilnih tehničara. Sa visokom stručnom spremom najviše je nezaposlenih diplomiranih ekonomista, pravnika i profesora raznih profila.

(radio gradiska)

Komentariši