Snažno zalaganje načelnika Zorana Adžić da bude gradonačelnik Gradiške

Autor:Dimitrije Grčić iz Gradiške

Kada sam saznao za te namjere, potekle su mi suze radosnice iz zatvorenih očiju, a kad sam ih otvorio, uočio sam bezbrojne nelogičnosti koje su suprotne od tih želja.

Kao ljubitelj šaha bio sam u mnogim gradovim, živio i školovao se, i nisam uočio takvo poniženje šahista-šaha-drevnog sporta kao u Gradišci, što oslikava najružniji primjer u okruženju i dalje.

Višedecenijski ŠK“Kozara“Gradiška u vrijeme nekadašnje Jugoslavije imao je svoje prostorije u kulturnom centru, kao što je tako u mnogim gradovima, a od tada je ŠK bez stalne adrese.

Mjenjaju se Lokalne vlasti u Gradišci, i niti jedna nema sluha da drevni sport-šah uvažava približno kao ostale sportove, da ne spominjem fudbal ili eventualno muzičku školu.

Pogledajte ovaj video klip: https://www.youtube.com/watch?v=sF2XusG33xo kako načelnik Adžić zbori, gdje dodajem da javno istupa na Skupštini pred odbornicima opštine Gradiška sa neistinitim detaljima, a najveća istina je da nije ništa uradio nakon godinu dana svojih izrečenih slatkorječivih obećanja, već je ponizio upravu ŠK koja djeluje godinama u egzilu, jednostavno se ruga sa šahovskom populacijom u našoj opštini.

Gospodin Adžić ponešen svojim enormnim ličnim bogatstvom, iznudio je kod većine odbornika u SO Gradiška da na kredit kupi putničko vozilo za 140.000 KM plus PDV, kako bi tim nedjelom dokazao snagu budućeg gradonačelnika.

Nebih se udaljavao od šaha, jer samo želim kao i svi ljubitelji šaha da imamo adekvatne prostorije za naš višedecenijski ŠK“Kozara“Gradiška, kako bi i mi mogli okupljati djecu i mlade da ih odagnamo od raznoraznih prijetećih poroka, jer će time dobiti najviše naše društvo.

Sa radošću hoću da upoznam ljubitelje šaha kako grad Bijeljina vodi brigu o prostoru za ŠK“Panteri“

gdje entuzijasta IA Stojanović Vlado okuplja, i znalački uči, vaspitava djecu i mlade na polju ovog drevnog sporta.

Obraćao sam se u Ministarstvo porodice, omladine i sporta, gdje sam molio da svojim uputama i sugestijama djeluju prema Lokalnoj vlasti u Gradišci, kako bi razumjeli da sva djeca ne mogu biti muzičari i fudbaleri, već da se pokloni pažnja i ovom drevnom sportu-šahu.

Šahisti i ljubitelji šaha igraju većinom šah po kafićima, domu penzionera i on line na internetu, te u nedostižnom prostoru u kulturnom centru, molimo upravu da nam omogući da održavamo šahovske turnire i prvenstvo ŠK u velelepnom kulturnom centru, koji je istini za volju rasprodan po drugim osnovama.

Veoma interesantno da se Loklana vlast hvališe kako su putem svog aktiva žena instalirali parkovski šah u parku pored uzlaznog-strmog puta ka mostu rijeke Save, gdje isti taj prostor kamioni snabdjevaju sa desetinama kubika izduvnih gasovima iz auspuha-izduvnih cijevi.

Eto, želio sam da upoznam širu javnost, kako niti jedna Lokalna vlast pa ni ova, nemaju interesa i želje da riješe stalne prostorije za višedecenijski ŠK“Kozara“Gradiška, što je nepojmljivo za budući grad Gradišku, za kog se svojski zalaže načelnik Adžić, a komentari građana kao i šahista po pitanju tog su posve negativni, jer trpe ogromne nedostatke koje ne rješava ista ta Lokalna vlast u Gradišci gdje živimo.

Kako se nebih ponavljao predlažem svakom čitaocu ovog naslova, da potraži na googlu „Kako je matiran šah u Gradišci“ i time će se dobiti potpuna slika o ŠK“Kozara“Gradiška, gdje ni privremeno rješenje prostorije nije moglo biti na raspolaganju šahistima, zbog tog što tu prostoriju koristi osoblje Crvenog krsta radi svojih potreba, a i na mala vrata bez odluke UO ŠK uletili su samozvani učitelji šaha radi sopstvenih matrijalnih interesa. Istina je jedna i od nje se ne može pobjeći.

Tekst odražava stavove autora, a ne stavove vlasnika sajta.