SpaceX dosad lansirao 32000 Linux računala u svemir za Starlink internet

SpaceX svakog mjeseca lansira 60 Starling satelita, povezanih internetom, koji uz sebe nose čak 4000 Linux baziranih računala, što dodatno daje na snazi tom operativnom sustavu na snazi.

Jer, jasno je da kad se radi o nekom ozbiljnom projektu, koji nosi najveći teret, inženjeri, organizacije i općenito stručnjaci, okreću se Linuxu. Očito najpouzdanijem, najkvalitetnijem i najstabilnijem “komadu” softvera koji se u ovom trenutku može pronaći.

I to je zapravo najveća pobjeda za Linux. Samim time, nikome tko stoji iza njega nije bitna činjenica da na ukupnom tržištu taj operativni sustav čini tek 3,14 posto udjela, bez obzira što je to povijesni uspjeh jer nikad udio nije bio veći.

No, vratimo se SpaceX priči… Dakle, kompanija Elona Muska je samo početkom lipnja lansirala 60 tih posebnih satelita, koristeći raketu Falcon 9. Ukupno, sad ih je 480 i sve su bliže brojci od njih 800, koliko ih treba da bi Sjedinjene Američke Države bile “pokrivene” na odgovarajuć način, odnosno, onako kako se u projektu zamislilo.

Naravno, nije to kraj projekta, SpaceX želi u orbiti imati 30.000 takvih satelita i dobio je dozvolu za tako nešto. Samim time, računica je jasna, u jednom trenutku u orbiti će biti najmanje dva milijuna Linux baziranih računala! Isto tako, situacija je sad takva da ih imamo više od 30.000 u orbiti.

Ako se netko čudi ovakvom stanju stvari, možda ovaj podatak pomogne u shvaćanju koliko je Linux moćan kad se radi o ovako velikim sustavima, gdje treba paziti na svaki detalj i omogućiti otvorenost kakva u drugim sustavima ne postoji.

Naime, posljednja ljestvica TOP500 najbržih i najmoćnijih superračunala na svijetu pokazala je da Linux i dalje vlada na tom tržištu. Jer, dok je možda u prošlosti ostavljao prostor za neke druge operativne sustave, sad čini sto posto udjela pa se slobodno može reći i da je Linux “najbrži operativni sustav” na svijetu.

Očito će biti i najdominantniji u svemiru!