SPORT I KULTURA

Sport u Novoj Topoli sastojao se uglavnom od fudbala u periodu aktivnosti fudbalskog kluba lijevče koje je bilo aktivno i gasilo se kada su financijska sredstva bila dostupna i nedostupna i nije se moglo održati kao stabilan kolektiv iz razloga nedostatka finansiranja.
Drugi sportski kolektiv koji je obilježio dvadesetak godina aktivnosti i koji je u tome vremenu postigao zapažene rezultate u okupljanju mladih, je padobranski klub “Miša Jazbec” u kojem je obučeno preko 50 padobranaca i nekoliko motornih pilota i jedriličara.
Najzaslužniji za uspiješan rad ovoga kluba je Nebojša ljepojević
Bilo je pokušaja da se osnuju i drugi sportski kolektivi koji su nastajali i nestajali poslije zamora entuzijasta oko skupljanja sredstava da bi klub opstao.

Kultura je u Novoj Topoli doživljavala slične sudbine kao i sport i sastojala se od ličnih inicijativa pojedinaca koje su se brzo gasile. Najznačajniji period je 60-tih godina prošlog stoljeća kada je OŠ “Petar Kočić” pod vodstvom Ante Mršića bila značajni nosilac kulturnih događanja u Novoj Topoli sa svojim tamburaškim orkestrom, horom, folklornom sekcijom, pa i likovne aktivnosti u tom periodu su bile značajne.

Sami pali, sami se porobili.