Aero klub “Miša Jazbec”

Klub je osnovan 21. marta 1971 godine, kada je startao sa 27 članova, a 1976 godine imao je 240. Za 5 godina obučemo je 52 padobranca , a od čega je 6 dobilo dozvole za sve padobranske skokove. U ovom periodu izveden je 1621 skok . Istovremeno članovi ovoga kluba izvršili su 199 sati nadleta na jedrilicama, a isto tako izvršeno je 158 sati i 9 minuta nadleta na avionima “aero-2” i “aero-3” i na avionu tipa “kurir”.

Klub je imao 12 pilota jedrulica i jednog pilota motornog letenja i jednog profesionalnog pilota. Klub je razvijao i modelarsku sekciju koja je imala 27 aktivna člana. Zahvaljujuči mladima, a naročito Nebojši Ljepojeviću i njegovom entuzijazmu bilo je moguće ostvariti da ovaj klub funkcioniše, te da postigne zavidne rezultate i pored prilično nezavidnih materijalnih uslova. Tako su jedriličari iz Nove Topole u 1973. godini zauzeli drugo mjesto u BiH u klasi jedrilica “A-2”, a iste godine na državnom prvenstvu, u istoj klasi, zauzeli su 6 mjesto ekipno.

Vrijedi istaći da su topolski omladinci-padobranci na republičkom omladinskom takmičenju 1971. godine zauzeli treće mjesto, a na takmičenju isog ranga u 1972. bili su drugi, a u 1974. treći.

Klub se istakao i u organizaciji padobranskog Drugog kupa “Miša Jazbec” na Gradiškom stadionu u Bos. Gradišci 1975. godine.

 

2 komentara na “Aero klub “Miša Jazbec””

  1. Rada Mandic prvak drzave za zene u slobodnim skokovima sedamdesetih u Sarajevu Nebojsa Ljepojevic Topolski pionir u motornom pilotiranju Jedrilicarstvu i padobranskim skokovima toliko

  2. Konačno je i aero klub krenuo. Znam da nije lako doći do podataka. Cijenim tvoj trud i svaka ti čast. Mislim da se može naći puno više fotografija. Ne znam da li si razgovarao sa Slavicom Mandić, ona dosta toga zna i vjerovatno ima dosta fotografija. Kad budem dolazila potražiću svoje, ima i Predrag Latinčić fotografija (on, Mesić i ja). Bravo!

Komentariši

Sami pali, sami se porobili.