Fudbalski klub “Lijevče”

U radu


Fudbalski klub ’’Lijevče’’ osnovan je 1929. godine na inicijativu građana Nove Topole a ime je dobio po Lijevču Polju. Sve do 1972. godine klub se nosio sa materijalnim troškovima, jer ’’Lijevče’’ ono što je uspijevalo da postigne, to je skoro i gubilo. Tako se i dogodilo da je ispao iz Krajiške zone i vratio se u Područnu ligu.
Početkom sedamdesetih godina ’’Lijevče’’ se takmičilo u Međuopštinskoj ligi Banja Luka, da bi u sezoni 1975/76. godine osvojilo prvo mjesto u Područnoj ligi Banja Luke i plasiralo se u viši rang takmičenja. Potom je uslijedila reorganizacija takmičenja i 1979/80. godine, ’’Lijevče’’ ispada iz Međuopštinske lige Banja Luka.
Zatim je nekoliko sezona uslijedilo igranje u Grupnoj ligi Lijevče, gdje ekipa ’’Lijevča’’ u sezoni 1982/83. godine postaje prvak lige i ponovo se vraća u Međuopštinsku ligu Banja Luke, gdje u grupi „Zapad“ 1989/90. godine zauzima prvo mjesto i stiže do Regionalne lige Banja Luka u kojoj 1990/91. godine osvajao solidno deveto mjesto.
U prvenstvima Republike Srpske ’’Lijevče’’ je startovalo 1995/96. godine, kada je bilo svrstano u Drugu ligu grupa „Prijedor“, gdje se tri sezone takmičilo. Naredne dvije sezone ’’Lijevče’’ je nastupalo u grupi „Zapad“, kada 1999/00. godine ostvaruje svoj najveći klupski uspjeh, osvaja prvo mjesto i po prvi put postaje prvoligaš Srpske. U najvećem rangu, ’’Lijevče’’ se zadržalo samo jednu sezonu, nakon zauzimanja šesnaestog mjesta ispalo je iz Prve lige Republike Srpske.
U sezoni 2005/06. godine u Trećoj ligi Gradiške, ’’Lijevče’’ osvaja prvo mjesto i vraća se u Drugu fudbalsku ligu, grupa „Zapad“. U sezoni 2006/07. godine osvaja šesto, a godinu dana kasnije četrnaesto mjesto i ispada. Posljednje tri sezone ’’Lijevče’’ se uspješno takmiči u Regionalnoj ligi, grupa „Zapad“. Dobar rezultat ostvarilo je u posljednjoj odigranoj sezoni 2010/11. godine, kada je osvojilo odlično drugo mjesto na tabeli.
FK "Windhorst" 1911. godine
FK “Windhorst” nastao 1911. godine je prvi fudbalski klub koji je nosio tadašnje ime Nove Topole pod kojim je nastala te se spravom računa da je FK “Lijevče” naslednik FK “Windhorst” i da Topola ima fudbalsku tradiciju dugu 100 godina.

One thought on “Fudbalski klub “Lijevče””

  1. Sto se tice fk.Lijevce moj prijedlog je sledeci;da se malo potsjetimo ivratimo iz zaborava fudbalere koji su igrali u prvoligaskim i drugoligaskim klubovima bivse nam drzave .Bosko Banovic mislim Sutjeska Niksic ili klub iz Bara Srecko Gajic Kozara Borac Pero Idjotic Kozara Josko Olah Kozara Milan Mirjanic Mico Varteks Aleksandar Verner Ciro Varteks tih se ja sjecam a ima ih jos onda malo o navijacima zenskim i muskim konkretno Rada Balaban naj vatreniji navijac medju zenama za sada toliko hvala

Komentariši