Fudbalski klub “Lijevče”

2011. ekipa Windhorsta
 

Istorija sporta u Topoli po podacima do kojih se moglo doći vezana je za osnivanje FK “Windhorst” koji je nastao 1911. godine,  je prvo sportsko društvo i fudbalski klub koji je nosio tadašnje ime Nove Topole pod kojim je nastala, te se spravom računa da je FK “Lijevče” naslednik FK “Windhorst” i da Topola ima fudbalsku tradiciju dugu 100 godina.

Ipak prva takmičenja evidentirana su poslije nastajanja Zagrebačkog Nogometnog Podsaveza (ZNP) osnovan je  je 1919. godine  i obuhvaćao područje između rijeka Save i Drave, dio Bosne i Hercegovine, te čitave Like. 1924. godine, kada je osnovan Osječki nogometni podsavez smanjuje se područje djelovanja ZNP-a i obuhvaća gradove: Bjelovar, Banja Luka, Slavonski Brod, Bosanski Novi, Crikvenica, Čakovec, Daruvar, Đurđevac, Križevci, Karlovac, Nova Gradiška, Pakrac, Prijedor, Petrinja, Samobor, Sušak, Sisak, Varaždin, Velika Gorica i Zagreb. U martu 1933. godine, klubovi s područja Vrbaske banovine postaju članovi novoosnovanog Banjalučkog nogometnog podsaveza.

Od 1933. u prvenstvima “Banjalučkog podsaveza”. Klub 1933. godine mijenja naziv u TNŠK (“Topolski nogometni šport klub”), 1934. u TOŠK (“Topolski šport klub”), te 1937. u TAŠK (“Topolski atletski šport klub”). Uspostavom NDH,u proljeće 1941. klubu su mijenja naziv u Windhorst, po njemačkom nazivu mjesta (u Novoj Topoli su većinom živjeli “Folksdojčeri”). Klub 1942. godine prestaje s radom.
1946. godine, nakon Drugog svjetskog rata te odlaska Njemaca (“Folksdojčera”),  klub je obnovljen pod nazivom FD Nova Topola (“Fiskulturno društvo Nova Topola”). 1949. godine klub mijenja naziv u FK Lijevče.

Sezona Prve lige 1923. je prvo nogometno natjecanje u Kraljevini SHS. Nije organizirano kao tradicionalna liga, već kao kup. Pobijedio je zagrebački Građanski, a najviše je pogodaka postigao Dragan Jovanović iz beogradske Jugoslavije, koji je postigao 4 pogotka.

1924-1925

U takmičarskoj godini 1924/1925.  i 1925/1926. u takmičenju se pojavljuje i ekipa iz Nove Topole pod nazivom “Konkordija” što pokazuje napredak  u razvoju sporta i dali je riječ o nastavku djelovanja FK Windhorst pod novim imenom, a u skladu sa razvojem privrede Nove Topole mogao i da se organizuje i učrestvuje u takmičenju.

Sezona Prve lige 1924. je drugo nogometno natjecanje u Kraljevini SHS. Nije organizirano kao tradicionalna liga, već kao kup. Pobijedila je momčad beogradske Jugoslavije, a najviše pogodaka je postigao njen igrač Dragan Jovanović koji je postigao šest pogodaka. Branitelj naslova Građanski je ispao u četvrtzavršnici u majstorici sa splitskim Hajdukom, a doprvak SAŠK je ispao u poluzavršnici, također od splitskog Hajduka.

1925-1926

Sezona Prve lige 1925. je treće nogometno natjecanje u Kraljevini SHS. Nije organizirano kao tradicionalna liga, nego se je igralo po kup-sustavu. Pobijedila je momčad beogradske Jugoslavije, koja je obranila naslov prvaka, a njen igrač Dragan Jovanović je bio najbolji strijelac s 4 postignuta pogotka. Lanjski doprvak, splitski Hajduk, ispao je odmah u četvrtzavršnici od Jugoslavije, u reprizi lanjskog završnog susreta kojim se odlučilo prvaka.

1925-1926

“Fudbalski klub Lijevče”), a ime je dobio po Lijevče polju. 1953. godine počinje sa ligaškim natjecanjima – prvo u “Grupnom prvenstvu Bosanske Krajine”, a potom u “Ligi Banjalučkog podsaveza”, “Krajiškoj zoni”. Zbog teške materijalne situacije “Lijevče zamrzava aktivnosti 1960. godine. Ponovno kreće s radom 1962., ali u sezoni 1965./66. opet dolazi do gašenja. Tada su osnovani klubovi Trošelji i kasnije Vatrogasac u obližnjoj Staroj Topoli. “Vatrogasac” je 1972. osvojio “Općinsku ligu Bosanska Gradiška”, te je ime kluba promijenjeno u FK Lijevče, koji je tako nastavio tradiciju. Klub se do raspada SFRJ i rata u BiH klub se natjecao u “Područnoj ligi Banja Luka”, “Međuopćinskoj ligi Banja Luka”, “Zonskoj ligi Banja Luka”, “Grupnoj ligi Lijevče”, “Regionalnoj ligi Banja Luka”.  

Prvo jugoslavensko prvenstvo organizovano je 1923. Prvenstva prije Drugog svjetskog rata organizovana su u dvije faze. Nakon prvih, pobjednici preliminarnih regionalnih skupina odigrali su završnu fazu s ostalim pobjednicima. Od 1923. do 1926. godine sustav prvenstva bio je poput pehara. Godine 1927. i 1928. organizovana je završna faza u kojoj svaki klub igra samo jednu utakmicu ​​međusobno, a od 1929. do 1930./31. Dvije utakmice. U 1931./32. I 1935./36. Prvenstvo se vratilo u sustav kupa. U drugoj sezoni prije Drugog svjetskog rata korišten je ligaški sustav.Nakon Drugog svjetskog rata, sezona 1945. bila je organizovana između ‘nacionalnih’ predstavnika iz svake republike (Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije), tima Vojske Jugoslavije i tima Vojvodine. 1946/47 pokrenuto je prvo stvarno državno prvenstvo. Druga podjela započela je sljedeće godine, a prvih nekoliko sezona nije bilo redovito.

Fudbalski klub ’’Lijevče’’ slavi osnivanje 1929. godine, ali čini se da te godine nije dolazilo do osnivanja kluba u Novoj Topoli. Sve do 1972. godine klub se nosio sa materijalnim poteškoćama, jer ’’Lijevče’’ ono što je uspijevalo da postigne, to je skoro i gubilo. Tako se i dogodilo da je ispao iz Krajiške zone i vratio se u Područnu ligu.   Početkom sedamdesetih godina ’’Lijevče’’ se takmičilo u Međuopštinskoj ligi Banja Luka, da bi u sezoni 1975/76. godine osvojilo prvo mjesto u Područnoj ligi Banja Luke i plasiralo se u viši rang takmičenja. Potom je uslijedila reorganizacija takmičenja i 1979/80. godine, ’’Lijevče’’ ispada iz Međuopštinske lige Banja Luka.  

1965. godina. Stoje Pero Iđotić(golman), Pero Vukosav, Mirko Vujić, -,Ostoja Žmirić,Dragan Babić, – čuče: – , Marko …,Marinko Čelan sa cvikama, -, –

Zatim je nekoliko sezona uslijedilo igranje u Grupnoj ligi Lijevče, gdje ekipa ’’Lijevča’’ u sezoni 1982/83. godine postaje prvak lige i ponovo se vraća u Međuopštinsku ligu Banja Luke, gdje u grupi „Zapad“ 1989/90. godine zauzima prvo mjesto i stiže do Regionalne lige Banja Luka u kojoj 1990/91. godine osvajao solidno deveto mjesto.   U prvenstvima Republike Srpske ’’Lijevče’’ je startovalo 1995/96. godine, kada je bilo svrstano u Drugu ligu grupa „Prijedor“, gdje se tri sezone takmičilo. Naredne dvije sezone ’’Lijevče’’ je nastupalo u grupi „Zapad“, kada 1999/00. godine ostvaruje svoj najveći klupski uspjeh, osvaja prvo mjesto i po prvi put postaje prvoligaš Srpske. U najvećem rangu, ’’Lijevče’’ se zadržalo samo jednu sezonu, nakon zauzimanja šesnaestog mjesta ispalo je iz Prve lige Republike Srpske.

Ovo je istorijski pogled na razvoj fudbala, a za praćenje rada danas koristiti link.

Jedan komentar na “Fudbalski klub “Lijevče””

  1. Sto se tice fk.Lijevce moj prijedlog je sledeci;da se malo potsjetimo ivratimo iz zaborava fudbalere koji su igrali u prvoligaskim i drugoligaskim klubovima bivse nam drzave .Bosko Banovic mislim Sutjeska Niksic ili klub iz Bara Srecko Gajic Kozara Borac Pero Idjotic Kozara Josko Olah Kozara Milan Mirjanic Mico Varteks Aleksandar Verner Ciro Varteks tih se ja sjecam a ima ih jos onda malo o navijacima zenskim i muskim konkretno Rada Balaban naj vatreniji navijac medju zenama za sada toliko hvala

Komentariši

Sami pali, sami se porobili.